HDP'nin Diyarbakır listesi: Kürt, Türk, Êzidî ve Laz
Türkiye genelinde neredeyse tüm kesimlerden gösterdiği adaylarla ilgileri üzerine çeken HDP, Diyarbakır'da aday gösterdiği farklı inanç kimliklerinin yanı sıra Türk, Kürt ve Laz adaylarla halkların ortak bahçesi oldu.
Partilerin 7 Haziran'da gerçekleşecek olan genel seçimler için YSK'ye sunduğu aday listelerinin açıklanmasının ardından gözler aday profillerine çevrilirken, en büyük ilgiyi toplumun tüm kesimlerinden temsilcileri yansıtan Halkların Demokratik Partisi görüyor. Türkiye genelinde gösterdiği 550 adayın 268'ini kadınlardan seçen HDP, listesinde sosyalistlerden farklı etnik ve inanç kesimlerine kadar geniş bir yelpaze oluşturdu. Tüm kesimlerin ve renklerin buluştuğu HDP'nin Diyarbakır adayları da bu özelliği belirgin olarak taşıyor. Listede Diyarbakır Müftülüğü görevinden istifa eden Nimetullah Erdoğmuş, yıllarca Êzidî halkının taleplerini Avrupa'da dillendiren eski Avrupa Parlamenteri Feleknas Uca, İslami kimliğiyle tanınan Altan Tan, Gümüşhaneli Laz bir aileden gelen PKK'nin ilk kurucularından Kemal Pir'in yeğeni Ziya Pir, KCK operasyonlarında tutuklanan Derik Belediyesi eski Başkanı Çağlar Demirel gibi isimler yer alıyor.
Baluken Bingöl'de oyları iki katlayarak seçilmişti
HDP kentte ilk sırayı, İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken'e verdi. Baluken, 1976 yılında Bingöl'ün Sîpene (Yukarı Akpınar) köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Bingöl'de tamamladıktan sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Baluken, 1998 yılında mezun olarak doktorluk yapmaya başladı. 1999 yılı Temmuz ayında İstanbul Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Uzmanlık Eğitimi'ne başlayan Baluken, eğitimini tamamladıktan sonra Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı olarak Bingöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne atandı. Beş yıl Bingöl'de çalıştıktan sonra 2009 Ağustos ayında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tayin oldu. Bu süre zarfında pek çok bilimsel makale ve çalışmada bulundu. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ve TORAKS Derneği bünyesinde mesleki çalışmalarını sürdürdü. Yüzde 10 barajından dolayı 2011 genel seçimlerine bağımsız olarak giren "Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku"nun Bingöl adayı olan Baluken, önceki seçime oranla oylarını iki katına çıkartarak 30 bin 245 oy alarak milletvekili seçildi. Milletvekilliği sürecinde BDP ve HDP Grup Başkanvekilliği yapan Baluken, demokratik diyalog ve müzakere sürecinde İmralı'ya giden heyette yer alıyor.
Bulgar göçmeni baba ve Türk annenin kızı ikinci sırada
Listenin ikinci sırasında yer alan HDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan ise Bulgar göçmeni bir baba ve Bursalı bir annenin çocuğu olarak, 1958'de Bursa'da dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu olan Aydoğan, Tüm Sağlık-Sen ve SES gibi sendikalarda yöneticilik yaptı. 1999-2005 yılları arasında Mersin Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanlığı, Tutuklu Yükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri Federasyonları'nda (TUHAD-FED) genel başkanlık, 2005 yılında DTP'nin kurulması ile birlikte MYK ve eş başkan yardımcılığı yapan Aydoğan, 2011 seçimlerinde "Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku"ndan Diyarbakır milletvekili olarak seçildi.
HDP'nin ilk ve tek müftü adayı
HDP'nin üçüncü sırasında yer alan Nimetullah Erdoğmuş ise kamuoyunun ve Diyarbakırlıların yakından tanıdığı bir isim. Aday adaylığı başvurularının başlamasının ardından ismi sıkça duyulan Erdoğmuş, "Barışa hizmet etmek ve önemli bir noktaya gelen sürece katkı sunmak istiyorum" diyerek, 4 yıl boyunca sürdürdüğü Diyarbakır Müftülüğü görevinden istifa edip HDP'den aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. 1960 yılında Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Meşedalı köyünde doğan Erdoğmuş, ilkokulu Genç, orta ve liseyi ise Diyarbakır'da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1982 yılında mezun olan Erdoğmuş, 1978 yılında Dicle Müftülüğü'nde imam hatip olarak göreve başladı. 1983-1987 yılları arasında da Diyarbakır Müftülüğü'nde imam hatip olarak görev yapan Erdoğmuş, daha sonra bilgi ve görgü eğitimi amacıyla 1987-1989 yılları arasında Mısır'da bulundu. 1989-1991 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında memur olarak görev yapan Erdoğmuş, 1991'de Elazığ'ın Maden, 1997'de de Baskil ilçe, 2002'de Elazığ, 2005'te de Kilis Müftülüğü yaptı. Erdoğmuş, son olarak 2011 yılından 10 Şubat tarihine kadar da Diyarbakır Müftülüğü'nü görevini yürütüyordu.
Avrupa Parlamentosu'ndan Ankara'ya
Listenin 5'inci sırasında yer alan Feleknas Uca, HDP'nin yüzde 10 seçim barajını aşması durumunda Meclis tarihinde bir ilki temsil edecek. Uca, 95 yıllık meclis tarihi boyunca seçilen ilk Êzidî milletvekili olacak. Uca, 17 Eylül 1976'da Almanya'nın Celle kentinde Batmanlı Êzidî bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 22 yaşındayken Demokratik Sosyalizm Partisi'nden Avrupa Parlamentosu'na seçilen Uca, 2004'e kadar Parlamentonun Kültür, Eğitim, Medya ve Fırsat Eşitliği komitelerinde çalıştı. 2009'a dek AP milletvekili olan Uca, Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeliği de yaptı. Uca, 2005'e kadar dünyadaki tek Êzidî milletvekili olarak da biliniyor.
Listede 8'inci sırada yer alan İmam Taşçıer ise son dönemlerde Kürt Ulusal Konferansı çalışmalarında yakından tanınan bir isim. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisiyle gerçekleştirilmesi için yoğun toplantıların yapıldığı kongrenin hazırlık komisyonu Kuzey Kürdistan temsilcileri arasında yer alan Taşçıer, aynı zamanda Devrimci Demokrat Kültür Derneği'nin (DDKD) genel başkanlığını yürütmekte.
PKK'nin kurucularından Kemal Pir'in yeğeni
Listede en dikkat çeken isimlerden biri de 7'nci sırada yer alan Ziya Pir. PKK'nin öncü kadrolarından Gümüşhaneli Laz bir ailenin çocuğu olan Kemal Pir'in kardeşi Mustafa Pir'in oğlu olan Ziya Pir, seçilmesi durumunda Diyarbakır'dan seçilecek ilk Karadenizli vekil olacak.
Bu isimlerin yanı sıra İslami kimliğiyle tanınan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da partisince 5'inci sıradan aday gösterildi. Tan'dan hemen sonra listenin 6'ncı sırasında gösterilen Çağlar Demirel ise Derik Belediye Başkanı olduğu dönemde Kürt siyasi hareketine dönük hayata geçirilen "KCK" operasyonları kapsamında 2011 yılında tutuklanmış ve bir süre cezaevinde kalmıştı. Listede 9'uncu sırada yer alan Sibel Yiğitalp da SES'te genel merkez düzeyinde yöneticilik yaptı. Şu anda DTK içerisinde yer alan Yiğitalp, sağlık meclisi ve kadın komisyonunda yer aldığı gibi KJA delegesi.
Listede son olarak 10'uncu sırada Adnan Cengiz gösterilirken, 11'inci sırada da Nesrin Hilal Şanlı aday gösterildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.