HDP için 150 savcı
Haber Merkezi - İddiaya göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) dokunulmazlık süreci tamamlandıktan sonra bu dosyaları gönderen savcılar yeniden harekete geçecek.
Soruşturma dosyalarını hazırlayan 150 civarındaki savcı, vekilleri sadece dosyaya konu olan suçtan sorgulayabilecek.
Tutuklanacaklar mı?
“Gerekirse yargılama tutuklu olarak yapılabilecek. Mecliste halen milletvekilleri hakkında toplam 507 fezleke bulunuyor. Savcılıklarda 100’e yakın fezlekenin meclise gönderilmesi süreci ise devam ediyor.”
HDP’lilerin 300’ün üzerindeki dosyasının büyük bölümü, “terör örgütü propagandası yapmak” ile “örgüt adına suç işlemek” iddialarının yanısıra, “örgüt adına vahim nitelikte silah kaçakçılığı yapmak” gibi suçlamaları içeriyor.
İlk adım atıldı
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, TBMM’de bulunan 506 dosyayla ilgili dokunulmazlıkların anayasada geçici tek maddelik değişiklikle kaldırılması çağrısının ardından ilk adım dün atıldı.
AK Parti, jet hızıyla randevulaştığı CHP, MHP ve HDP’ye önerilerini resmen iletti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı da görüşmelerin ardından, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tekliflerinin CHP, MHP ve HDP’nin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanlarının bulunduğunu belirterek, “Yetmez ama evet bağlamında yerleştirebilecekleri bir tekliftir” dedi.
Bostancı, “Neden kalıcı bir düzenleme yapmıyorsunuz?” sorusuna, “Geçici düzenlemeyle bunu görme imkânımız olacak” yanıtını verdi. “Yargının yaklaşımına göre mi hareket edeceksiniz?” sorusuna karşılık da Bostancı, “Öyle bir şey yok, pratiğe bakacağız” diye konuştu.
Ek madde önerisi
AK Parti’nin dün muhalefete ilettiği dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin önerisi, anayasaya geçici bir madde eklenmesini içeriyor.
Bu değişiklik, anayasanın dokunulmazlıklara ilişkin 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasındaki, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmünün TBMM’de bekleyen dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili uygulanmamasını öngörüyor.
Bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde de Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığı’nda bulunan dokunulmazlık fezlekeleri, ekli dosyalarıyla birlikte yargı mercilerine gönderilmek üzere Meclis Başkanlığı’na iade edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.