Hasarlı yapılar çevre için tehlike!
Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları bitti. Depremden sonra ağır hasarlı binaların çevresinde önlemler alındı, yollar trafiğe kapandı. Ancak yıkım işlemleri ağır işlediği için çoğu binanın çevresinde kapatılan yollar daha sonra trafiğe açıldı. Binaların çevresinde tedbir alınmadığı için olası yıkılma durumunda ölüm ve yaralanmalara sebep olabileceği belirtildi.
‘Ağır hasarlı yapılar derhal yıkılmalı’
Diyarbakır Mimarlar Odası Eşbaşkanı Ferit Kahraman, konuya ilişkin Tigris Haber’e konuştu. Kahraman, tedbirlerin yetersiz olduğunu ve bu durumun tehlike arz ettiğini söyleyerek, “Diyarbakır’daki hasar tespit çalışmalarının güncel haline baktığımız da yaklaşık, 3 bin 400 civarında orta hasarlı ve 4 bin 600 civarında da ağır hasarlı yapının olduğunu görüyoruz. Hasar tespit sonuçları ilan edilmiş ve itiraz süreleri de başlamış görünüyor. Elbette tespitlerde hatalar yapılmış olabilir ve yasal olarak vatandaşlarımız itiraz haklarını kullanabileceği süreler bulunuyor ancak bütün bu süreçler boyca güvenlik önlemlerinin alınması çok önem arz ediyor. Hasar tespit sonuçlarına göre orta hasarlı yapılar, güçlendirme çalışmaları yapılmadan kullanıma açılamaz. Ağır hasarlı olanlarında yıkım işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bu yapılar şu an ciddi risk teşkil ediyor. İnsanların bu yapıların içine girip çıkması, yanına yaklaşması dahi çok ciddi tehlike arz ediyor. Çünkü artçı depremler sürüyor, bununla beraber yıkılma riski taşıyan birçok yapı bulunuyor. Bu sebeplerden dolayı gerek çevresinin, gerekse yapıların kendisinin kullanılmaması, alanın insan sirkülâsyonuna kapatılması gerekiyor. Açıkçası bu konuda yetkililerin çok duyarsız ve önlem almada yetersiz kaldıklarını bizde görüyoruz. Bu tespitimiz çerçevesinde geçen hafta Kent merkezindeki ilçe belediyelerine Mimarlar Odası olarak yazı yazdık; hasarlı durumda olan riskli yapıların, yıkım işlemlerinin derhal yapılmasını, bununla birlikte yıkılma riski olan ve bu süreç planlana kadar gerekli tedbir ve önlemlerin alınması konusunda çağırıda bulunduk” dedi.
'Can kaybı yaşanır'
Tedbir konusunda herhangi bir gelişmenin olmadığını gördüklerini sözlerine ekleyen Ferit Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ciddi anlamda bir koordinasyonsuzluk söz konusudur. Yetkililer, idareler bu yapıların güvenliğini, korumasını sağlayamıyorlar. Dolayısıyla insanlarda, hem kendilerine alternatif barınma alanlarının sunulmasından kaynaklı hem de içeride bulunan eşyalarını kurtarma telaşından dolayı tedbirsiz bir şekilde bu yapıları kullanıyor, bu yapılara girip çıkıyorlar. Ciddi önlem alınması gerekiyor. Tespitlerin çok iyi bir çerçevede yapılıp, hasar durumu çok ağır olmayan binalardan insanların eşyalarını çıkarmalarına müsaade edecek şekilde belki önlemler alınarak bir planlama yapılabilinir. Bunun dışında riskli olan yapılara insanların hiçbir şekilde yaklaştırılmaması gerekiyor. Bina çevrelerindeki ulaşım yollarının kapatılması gerekiyor. Ağır hasarlı olduğu belli olan binaların etrafındaki yolların açık, bitişindeki binaların yaşam alanı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla herhangi bir yıkılma veya çökme durumunda gerek o yolda bulunan insanların gerekse yan tarafta binaları kullanan insanların tehlike altında olduğunu görmek mümkün. Ani yıkılma durumunda can kayıpları söz konusu olabilir.”
‘Alternatif yolları kullanın’
Yurttaşlara da uyarıda bulunan Kahraman, alternatif yolların kullanılması konusunda çağrıda bulundu, şunları söyledi;
“Vatandaşa ulaşım yolunda alternatif seçeneklerin sunulması gerekiyor ki vatandaşta o yolu kullanmasın. Bu konuda öncelikli olarak tedbir ve önlemlerin alınması noktasında yetkililere görev düşüyor. Ancak vatandaşların da kendi can güvenliğini tehlikeye atmamak üzere bu yapıların kullanmaması gerekmektedir. Ulaşım anlamında daha alternatif yollar seçilerek tehlike arz eden yapıların çevresindeki güzergâhların kullanılmaması noktasında yine vatandaşlara da sorumluluklar düşüyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.