Hakkari’de sivil insansız hava araçları yasaklandı

Hakkari’de sivil insansız hava araçları yasaklandı
Hakkâri Valiliği, sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçlarının Hakkari’de kullanımının yasak olduğunu duyurdu.

  Hakkâri Valiliği resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Hakkâri  hava sahasında sivil insansız hava araçları (İHA) veya (DRONE) ve motorlu çok hafif hava araçlarının askeri güvenlik bölgeleri ve milli güvenliğimiz bakımından hassasiyet arz eden kurum ve kuruluşlar üzerinde izinsiz olarak uçuş yapmalarının, fotoğraf ve film çekmelerinin yasaklandığı" belirtildi.

  Açıklamada, "Bu kararın Hakkâri  sınırları içerisinde sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçlarını satan, satın alan, temin eden ve bu tip araçları kullanan gerçek ve tüzel kişileri kapsadığı" ifade edildi.

  Açıklamada, "Sivil insansız hava araçları; spor veya eğlence amacıyla kullanılan model uçaklar da dahil olmak üzere, içinde insan olmadan motor gücü ile uçuş yapabilen ve bir kontrol bağlantısı ile pilot tarafından kontrol edilen veya otonom operasyonu pilot tarafından planlanarak takip edilen hava aracıdır" diye zikredildi.

  Motorlu çok hafif hava aracı ise; havadan ağır, hareket halinde iken havanın aerodinamik yapısı üzerine etkisi ile havada dinamik olarak tutunabilen, motor teçhizatına sahip, kalkış ağırlığı azami 750 kilo olan microlight/motorlu yelken kanat, ultralight, gyroplane ve ultralight helikopter gibi hava araçları olduğu belirtilerek şöyle denildi:

  "5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. ve 66. maddelerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 329, 330, 331, 332, 334, 335, 336, 337. maddelerine, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun ‘Yasaklar’ başlıklı 93. maddesine,  2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 21. maddesine, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine,  09.01.2016 tarih ve 29588 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliği’nin 14. maddesine, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin Talimatına, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Motorlu Çok Hafif Hava Aracı Pilotu Lisans Talimatına istinaden hazırlanmıştır. Sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçları ile yasak alanlar üzerinde uçuş yapılmasının, tehlikeli madde taşınmasının, fotoğraf ve film çekilmesinin uygun olmadığı, belirlenen kuralların ihlali halinde bu araçların radarda da görülmeme ihtimali karşısında telafisi olmayan durumların vuku bulabileceği değerlendirildiğinden; Hakkâri sınırları içerisinde her türlü sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçlarını satan, satın alan, temin eden, kullanan şahıslar en yakın kolluk birimlerine giderek kullanım amacı, markası ve modelini ekteki forma uygun olarak bildirmekle yükümlüdür."

  Valilik açıklamasında, "Sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçlarının valilik ve kaymakamlık binaları, askeri bölge, bina, tesisler ve lojmanlar, adliye binaları ve lojmanları, emniyet bina, tesis ve lojmanları, hava limanı ve çevresi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina, tesis ve lojmanlar üzerinde kullanılmasının yasaklandığı" belirtilerek şöyle denildi:

  "Yasaklanan bölge haricinde uçuş gerçekleştirilmeden en az 24 saat önce ilgili kolluk birimlerine bildirimde bulunulacak, gerekli bilgi ilgili kolluk birimlerine verildikten (jandarma/emniyet) ve mahallin en büyük mülki idare amirliğinden (valilik/kaymakamlık) izin alındıktan sonra sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçları kullanılabilecektir. Her türlü sivil insansız hava araçları ve motorlu çok hafif hava araçları ile yasaklanan mahaller veya izin alınmadan gerçekleştirilen uçuşların emniyet ve jandarma birimlerince tespiti halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve mezkûr mevzuat çerçevesinde cezalandırılacaktır."

  Açıklamada ayrıca, "Bu kararın uygulanmasına, yerine getirilmesine aykırı davranan, tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkaran kişiler hakkında ilgili kanun uyarınca ceza verileceği, mahalli mülki  amir tarafından Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükmü uyarınca cezalandırılacağı" belirtildi.

  Açıklamada ayrıca şu bilgi verildi: "Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır hükmü çerçevesinde yasal işlem yapılacaktır.” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.