'Güvenlik bölgesi' çiftçiyi de etkiledi

'Güvenlik bölgesi' çiftçiyi de etkiledi
VAN - Şırnak Valiliği tarafından "Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edilen Besta bölgesinde çiftçilikle uğraşan yurttaşlar, giriş-çıkışların yasaklanmasından dolayı ürünlerini merkeze götüremiyor. Ürünleri tarlada çürümeye yüz tutan yurttaşlar, Şırnak Valiliğ

 

Şırnak Valiliği tarafından "Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edilen Besta bölgesinde çiftçilik yapan yurttaşlar, ürünlerini şehre götürüp satamadığı için, tüm yılın emekleri çürüyor. Verimli topraklara sahip Besta'daki 20'ye yakın köyde yaşayan yurttaşlar, tam hasat zamanında topraklarının obüs toplarla bombalanması ve köylere giriş-çıkışların yasaklanmasıyla mağduriyet yaşıyor. Bu köylerden Kûrtêxanê'de çiftçilik yapan Şirin Barkın, köylerinin çok güzel olduğunu ancak devletin kendilerini rahat bırakmadığını dile getirdi. Barkın, "27 yıl önce devlet evlerimizi yıktı ve hayvanlarımız diri diri yaktı. Bizler de zorunlu olarak Şırnak merkezine yerleştik. Başlatayan barış süreciyle birlikte köylerimize tekrar döndük. Bazıları kendine ev yapabildi, ama biz daha yapamadık. Yaz aylarında gelip çadır ve ağaçlardan yaptığımız barınaklarda kalıyoruz" dedi. 

Valiliğe 150 dilekçe verildi

Köyde tarımla uğraştıklarını belirten Barkın, susam, karpuz, domates, biber, ayçiçeği ve salatalık ektiklerini ve ekinlerin yasaklardan dolayı şehre, pazara götürülüp satılamadığını belirtti. Barkın, "Şırnak Valiliği bize 15 gün içinde köylerimizi boşaltmamızı söyledi. Bizler de köyün ve ekinlerimizin fotoğraflarını çekip gerekli makamlara götürdük. 150'ye yakın kişi dilekçe yazarak köylerimizi boşaltmayacağımızı söyledik" diye konuştu. 

Savaşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığını belirten Barkın, savaş istemediklerini, gerilla, asker ve polislerin ölümüne üzüldüklerini dile getirdi. Barkın, "Polisler öldürülürken onlar için çok üzülüyoruz, ama 15 polisin bir çocuğumuzu yakalayıp öldüresiye dövmesi, elini kolunu kırması kabul edilemez bir durum. Bir oğlum şimdi gerilla iken bir torunumda askerde" dedi. 

Karpuzlar tarlada çürümeye başladı

Xîrbikê köyünde hem arıcılık hem çiftçilik yapan Haci Költer ise Erdoğan'ın savaş kararı sonucu karakolların Besta bölgesine giriş ve çıkışları yasaklandığını belirtti. Költer, ürettikleri ürünleri yasaklardan dolayı Şırnak merkeze ve ilçelere götürüp satamadıklarını, ürünlerin tarlada çürümeyle başladığını kaydetti. Kurdukları yeni yaşamın bozulmasını istemediklerini söyleyen Költer, savaşın son bulmasını ve barışın gelmesini diledi. " şeklinde seslendi.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.