Güneydoğulu çiftçiler gübre fiyatlarına isyan etti

Güneydoğulu çiftçiler gübre fiyatlarına isyan etti
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, oda başkanlarıyla düzenlediği toplantıda, gübre fiyatlarının artışlarının durdurulmaması halinde, ülkenin gıda ihtiyacını karşılamakta zorlanacağını,dışa bağımlı hale geleceğini söyledi

TİGRİS HABER - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde merkez ve ilçe ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelen Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, gübre, mazot ve enerji maliyetlerindeki artışların, tarımsal üretimi ve çiftçileri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade etti.

Maliyetler mutlaka düşürülmeli

Tarım ve hayvancılıkta büyük potansiyele sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi çiftçisini olumsuz etkileyen gider maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Delil, şunları söyledi;

“Gider maliyetlerinden kaynaklı olarak zor günler yaşayan ülkemizdeki ve bölgemizdeki çiftçilerimiz,  gübre zamları ile birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa tarımsal üretim ve verimlilik düşecektir. Tarımsal üretim ve verimliliğin düşmesi, hem gıda fiyatlarının artmasına neden olacak hem de gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Gübre fiyat artışında sadece çiftçiler olumsuz etkilenmeyecektir. Tarımsal üretim ve verimlilik, ülkenin ekonomik durumu, bir bütün olarak ülkemiz ve toplumsal kesim olumsuz etkilenecektir.”

Ucuz gübre temini sağlanmalı

Tarımsal üretimi arttırmak, tarımsal maliyeti düşürmek ve çiftçileri ayakta tutmak için tarımsal desteklerin arttırılması gerektiğine de değinen Cevat Delil, özellikle ucuz gübre temini için zaman geçirmeden çalışmalar başlatılması gerektiğini, çiftçilerin lehine kararlar alınmasının zaruri olduğunu ifade etti.

Çiftçilerin lehine alınacak kararların başında ucuz gübre temininin geldiğini söyleyen Cevat Delil, sözlerini şöyle devam etti;

“Ucuz gübre temini için bu çalışmalar bölgemizde başlatılabilir. Tarım coğrafyası olan bölgemizde gübre hammaddesi çıkarılmasına rağmen maalesef çiftçilerimize herhangi bir avantaj sağlamamaktadır. Bölgemiz Mardin Mazıdağı’nda ve 1 milyon ton kapasiteli eti fosfat hammaddesi çıkarılan tesislerde üretilen DAP gübresi 11 bin TL, 20.20 kompoze gübresi 8 bin TL ile çiftçilerimize satılmaktadır. Oysa tarım coğrafyası olan bölgemizde gübre üretiminin de yapılması çiftçilerimiz için ucuz gübre temini için bir avantaj olmalıydı. Bölgemizdeki gübre üretiminin bölge çiftçilerimiz açısından bir avantaja dönüştürülmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkileyen gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek. Gübre fiyatlarındaki artışa yetkililer bir an önce müdahale etmeli, çiftçilerimize ucuz gübre teminini sağlamalıdır.” (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.