Gizemli virüs alarmı: 50’den fazla can kaybı, kaynağı yine yarasa olabilir
Ölüm Oranı COVID-19’u Geride Bıraktı
TİGRİS HABER - 21 Ocak’ta başlayan salgınla ilgili DSÖ verilerine göre, şu ana kadar 419 vaka tespit edildi. Bu vakalardan 53’ü ölümle sonuçlandı. Hastalığın ölüm oranı %12.49 olarak hesaplanırken, bu oran COVID-19’un ölüm oranından (%3.14) neredeyse 4 kat daha yüksek. Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra ölümün çok kısa sürede gerçekleşmesi, yetkilileri endişelendiriyor.
Yarasa Eti Tüketimi Şüpheleri Artırıyor
DSÖ’nün Afrika ofisi, ilk vakaların Boloko kasabasında görüldüğünü ve hastalığın yarasalardan insanlara geçmiş olabileceğini belirtti. Özellikle bir çocuğun yarasa eti yedikten sonra 48 saat içinde kanamalı ateş semptomlarıyla hayatını kaybettiği bildirildi. Başlangıçta Ebola veya Marburg gibi kanamalı ateşe neden olan hastalıklardan şüphelenilse de yapılan testler bu hastalıkların olmadığını gösterdi. Bazı vakalarda sıtma da tespit edildi.
Vahşi Hayvan Tüketimi ve Hastalık İlişkisi
Uzmanlar, özellikle vahşi hayvanların tüketiminin bu tür hastalıkların yayılmasında kritik bir rol oynayabileceğine dikkat çekiyor. COVID-19’un da yarasalardan insanlara geçtiği düşünüldüğünde, vahşi hayvan ticareti ve tüketimiyle ilgili endişeler bir kez daha gündeme geldi. DSÖ, bölgede acil önlemler alınması ve hastalığın kaynağının hızla tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Salgın Kontrol Altına Alınmaya Çalışılıyor
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki yetkililer, salgını kontrol altına almak için çalışmalarını hızlandırdı. Hastalığın bulaşma yolları ve kaynağıyla ilgili araştırmalar devam ederken, bölge halkına vahşi hayvan tüketiminden kaçınmaları yönünde uyarılar yapılıyor. DSÖ, salgının yayılmasını önlemek için uluslararası iş birliği çağrısında bulundu.
Bu gizemli hastalık, dünya genelinde zoonotik hastalıkların (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, benzer salgınların önlenmesi için vahşi hayvan ticareti ve tüketimiyle ilgili küresel önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. (Haber Merkezi)
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.