Gezici araştırmasına göre ittifakların oy oranı
Araştırma TÜİK 1 Kasım 2017 milletvekili seçim sonuçları dikkate alınarak, Türkiye genelinde 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere 12 il, 67 ilçe ve 378 mahallede toplam 6 bin 811 katılımcıyla yüz yüze görüşülerek yapıldı.
Buna göre 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını açıklayan isimlerden hangisine oy vermek istediğine ilişkin soruya araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 48,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ediyor. Erdoğan’ın yüzde 25,8’i Muharrem İnce takip ediyor. Meral Akşener’e oy vereceğini söyleyen yurttaşların oranı da yüzde 14,4. Yurttaşların yüzde 10,1’i de Selahattin Demirtaş’a oy vereceğini söylerken bu sıralamayı yüzde 0,6 oranla Temel Karamollaoğlu, 0,4 oranla Doğu Perinçek takip ediyor.
Araştırma sonucunda yurttaşların 1 Kasım 2015 seçimlerinde kime oy verdiği ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki de incelendi. Buna göre AKP’ye oy verenlerin yüzde 89,8’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken yüzde 6,2’si Meral Akşener’e ve yüzde 2,9’u Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini söylüyor.
Araştırmaya katılanların yaş aralığı ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde 18-27 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı Erdoğan’a oy vermek istemediğini söylüyor. Gençlerin yüzde 26,1’i Muharrem İnce’ye, yüzde 16,7’si Meral Akşener’e ve yüzde 16,3’ü de Selahattin Demirtaş’a oy vermek istediğini ifade ediyor. Milletvekili genel seçimlerinde hangi partiye oy vereceğine ilişkin soruya da 18-27 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 66’sı AKP’ye oy vermeyeceğini söylüyor. Gençlerin yüzde 24,46’sı CHP’ye, yüzde 16,23’ü HDP’ye, yüzde 16,16’sı İYİ Parti’ye, yüzde 8,45’i de MHP’ye oy vereceğini belirtiyor.
Araştırmaya katılan halka göre Türkiye’nin en büyük sorununun ne olduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 34,79’u PKK terörü olduğunu ifade ederken % 53,20’si ekonomik sıkıntılar, % 31,76’sı işsizlik ve % 26,42’si FETÖ terörü olduğunu ifade etmektedir.
Bu araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde % 12,8’lik bir kısmın kararsız olduğunu ifade ettiği görülmektedir. Bu seçmenler incelendiğinde AK Parti ve MHP seçmeninden oluştuğu görülmektedir. Seçim sürecine yönelik kendisinin kararsız olarak ifade eden bu grubun utangaç, çekingen yani suskunluk sarmalı yaşadığı görülüyor örneğin Ak Parti seçmenin % 66’sı Sn. Erdoğan’nın adını veriyor % 34’ü ise konuşmamayı tercih ediyor. Bu seçmen Ak Parti’nin sadık seçmenleri olmadığı emanet oylar olduğu görülüyor, bu seçmenin ana beklentisi önceliği yaşam standartları ve konforları daha iyi olmasını istiyor, ekonomik sorunlarla geçim sıkıntısı yaşadığı görülüyor ve ikna etmeye çok müsait bir grup olduğu tespit edilmiştir. Güvenlik terör sorunları öne çıkan seçmen ise Ak Parti ve MHP ye oy verdiği görülürken, Kararsızların en önemli sorunu ekonomik sorunları, işsizlik, eğitim ve Suriyeliler olduğu görülüyor. Yaş yükseldikçe geleceğinin güvenceye alınmasını isteyen seçmen artığı görülüyor, çalışanlar ve emekliler maaşların iyileştirilmesi konusunda ikna edilmediği görülüyor. Kararsızları bilimsel olarak dağıtmak zorundayız partilerin aldığı oy oranlarına göre dağıtılmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.