Fıstık toplayan kadınlar eşit işe eşit ücret istiyor
Siirt'te fıstık hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giren işçiler, gün batımıyla birlikte mesailerini sonlandırıyor. Fıstık bahçelerinin kavurucu sıcağı altında çalışan erkek işçiler 120, kadınlar ise 75 TL'ye yevmiye alıyor. Fıstık bahçelerinde çalışan işçiler yaşadıkları zorluklara dikkati çekerek, verdikleri emek mücadelesini dile getirdi.
Fıstık toplayıcılarından 16 yaşındaki lise öğrencisi Ş.S., yaptıkları işin çok zor olduğunu söyledi. Kavurucu sıcaktan etkilenmemek için vücutlarını ve yüzlerini tamamen kapatmak zorunda olduklarını belirten S., topladıkları fıstık çuvallarını daha sonra yaklaşık 300 metre uzağa taşıdıklarını anlattı. Yaptıkları zor işin karşılığını alamadıklarını ifade eden S., "Hemşirelik okumayı düşünüyorum. Burada öğrenciler çok çalışıyor, amaçları benim gibi okul harçlığını ve aile bütçesine katkı sağlamak ama bu paraya bu iş yapılacak gibi değil" diyerek emek sömürüsüne işaret etti.
İş aynı ücret farklı
Bir başka fıstık toplayıcısı Hızna Kansu (27) da, emek sömürüsünün kadın işçilerde daha yoğun olduğunu vurguladı. Erkek işçilerin neredeyse 2 kat daha fazla ücret aldıklarını anlatan Kansu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Erkekler bizden iki kat daha fazla ücret alıyor. Aynı işi yapmamıza rağmen kadınlar 75 TL, erkekler 120 TL, kimi yerlerde ise erkekler 150 TL yevmiye alıyor. Biz kadınlar olarak onlardan daha fazla iş yapmamıza rağmen bizden daha fazla ücret alıyorlar. Aynı işi yapıyoruz ama aynı ücreti alamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir?"
70 yaşında fıstık toplayarak geçimini sağlıyor
Çocuklarıyla birlikte çalışmak zorunda olduğunu ifade eden 70 yaşındaki Hazal Çiçek ise, başka geliri olmadığı için çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. Televizyonlarda sıklıkla verilen emekliye müjde haberlerinin gerçeği yansıtmadığını anımsatan Çiçek, "Kim yaşlıların durumu iyi diyorsa yalan diyor. Benim emekli bir aylığım bile yok" dedi. Ev giderlerinin fazla olduğunu, gelirin ise giderek düştüğünü vurgulayan Çiçek, “Ay sonunu zor getiriyoruz. Yaşımdan ve çalışma koşullarından dolayı zorlansam da çalışmaya mecburum. Ben de erkek ve kadınlar arasındaki yevmiye farkından şikayetçiyim. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diye konuştu. (Kaynak: MA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.