Eylemciler borç arşivini yaktı!

Eylemciler borç arşivini yaktı!
Destekleme primlerinin elektrik borçlarından dolayı ödenmeyeceğini öğrenen bölge çiftçileri, bunun önüne geçebilmek için, Dicle Elektrik veya hükümete geri adım attırabilmek umuduyla başlattıkları yol kapatma eylemleri, yerini şiddet içeren eylemlere bıra

DİYARBAKIR -. Geçen hafta Mardin’de DEDAŞ hizmet binasını taşlayarak, binalara ve araçlara hasar verilirken, önceki gün de Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde çiftçi oldukları ileri sürülen eylemciler, kaymakamlık, belediye, AK Parti İlçe Başkanlığı, bir banka ve DEDAŞ şefliğine saldırı düzenledi. Eylemcilerin, özellikle tüm ilçeye ait borç dosyalarının da yer aldığı arşiv bölümünü yakması, eylemin hedefinde 10 yıllık arşivin bulunduğu bina olduğunu ortaya koydu.

Elektriğin yüzde 92'si kaçak kullanılıyor
DEDAŞ kayıtlarına dayanılarak yapılan araştırmada, Siverek’te önemli kısmı tarımsal sulamada kullanılan elektriğin sadece yüzde 8’lik kısmının parasının ödendiği ortaya çıkmıştı. 228 bin dönüm alanda pamuk, 238 bin dönüm alanda mısır ve 222 dönüm alanda da buğday ekiminin yapıldığı Siverek'te 2013 yılında 872 milyon kilowat saat elektrik enerjisi kullanılırken, tüketilen bu enerjinin karşılığında toplam 288 milyon TL tahsilat yapılması gerektiği, ancak sadece 23 milyon TL tahsilat gerçekleştiği belirlendi. Bunun da yapılması gereken toplam tahsilatın ancak yüzde 8'ini oluşturduğu bildirildi.
Eylemciler itfaiyeyi engelledi
Kaçak elektrik kullanımının yanı sıra elektrik borcunun pek de ödenmediği ilçede yaşanan “çiftçi eyleminde”, eylemcilerin özellikle geçmişten bu yana ilçedeki elektrik müşterilerine ait borç dosyalarının yer aldığı arşiv bölümünü hedef olarak seçmeleri kafalarda soru işaretleri oluşmasına yol açtı. Eylemcilerin, yangını söndürmeye gelen itfaiyecileri de engellemek istemeleri, bu yöndeki kuşkuları güçlendirirken, arşiv dosyalarının büyük bir kısmının buna rağmen kurtarıldığı öğrenildi.
16 kişi hakkında soruşturma sürüyor
Bu arada, Mardin ve Siverek’te DEDAŞ binalarına saldıranların, “Kamu malına zarar vermek” suçunu işledikleri bildirildi. Bu nedenle haklarında kamu davası açılan 16 kişi ile ilgili soruşturma sürerken, olaylar sırasında çekilen görüntüler, savcılık tarafından inceleniyor. İnceleme sonunda, gözaltı sayısının artabileceği bildirildi. Dicle Elektrik, yaşanan saldırılar üzerine, ilgili il ve ilçe savcılıklarına suç duyurusunda bulunmuştu. (iha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.