Erkan: HDP Batı’da oy oranını arttırıyor
TİGRİS HABER - Seçimler yaklaşırken siyasi partilerin çalışmaları da hızlandı. 6 partinin yaptığı toplantıya HDP’nin davet edilmemesi Kürt seçmenin temel gündem maddesi. Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, Kürt seçmen açısından önceki seçimlere göre en önemli farklılığın cumhurbaşkanlığı seçimleri ile parlamento seçimleri arasında yaşanacağını söyledi. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarması durumunda milletvekili seçimine göre oylarında belirgin bir düşüş yaşanacağını belirten Erkan, “Bölge genelinde Kürt seçmenin oy davranışında dramatik bir değişimin yaşanacağını düşünmüyorum. Kent merkezlerinde HDP yaklaşık oy oranını korurken kırsal kesim ve bölgedeki küçük kentlerde oy oranın azalacağı yönünde bir değerlendirme yapabilirim” dedi.
‘CHP iddialı olacak’
CHP’nin geçmiş seçimlerin aksine bu defa bölgede iddialı olacağını belirten Erkan, “CHP, şaibesiz, yüksek profilli adaylarla birçok ilde milletvekili çıkarabilir” dedi. DEVA Partisi’nin de benzer şekilde iddialı olabileceğine dikkat çeken Erkan, “HDP diğer seçimlerden farklı olarak bölgeden çok Türkiye’nin batısında, özellikle de büyük şehirlerde oylarını artırmaktadır. İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi şehirlerde HDP, Kürt seçmenle birlikte CHP’nin solundaki seçmenin de adresi haline gelmektedir” diye konuştu.
Blok şeklinde millet ittifakı adayına oy verilmeyecek
HDP’nin Millet İttifakı ile değil, seçime tek başına gireceği öngörüsünde bulunan Erkan şunları söyledi: “HDP seçime tek başına ya da bazı diğer partilerle Millet İttifakı’ndan ayrı olarak girecektir. Bunun cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde mutlaka bir etkisi olacaktır. Başka bir ifadeyle HDP’nin bütün seçmenleri blok halinde Millet İttifakı’nın adayına oy vermeyecektir. Bu durumda cumhurbaşkanı adaylarının nitelikleri ön plana çıkacaktır. Kürt seçmen adayları bireysel olarak değerlendirip kararını ona göre verecektir.”
‘CHP aşiretler üzerinden giderse başarısız olur’
CHP’nin Kürtlerden oy alma politikasını aşiretler üzerinden yürütmesi durumunda başarısız olacağını belirten Erkan şöyle devam etti: “Türkiye genelinde bireyselleşme yönünde yaşanan sosyolojik dönüşüm daha hızlı bir şekilde bölgede de yaşanmaktadır. İnsanlar aşiret gibi kan ve soy bağına dayalı geleneksel yapıların bir üyesi olarak kendilerini görüyorlar fakat bu yapıların başta siyasal tercihleri olmak üzere kendilerini ilgilendiren karar alma süreçlerinde etkili olmasını istemiyorlar. Kısaca bölgede geleneksel yapıların, bireyler üzerinde hiyerarşik otoriter ilişkiler üzerinde denetim kurduğu toplumsal yapı ortadan kalkmıştır.”
‘Çözüm süreci beklemiyorum’
Seçim öncesi hükümetten çözüm sürecine benzer bir açılım beklemediğini söyleyen Rüstem Erkan, “Sadece yerel seçim döneminden daha ılımlı bir dil ve politika beklentisindeyim” dedi. Türkiye’de gençlerin beklentilerinin birbirine benzediğine işaret eden Erkan şunları söyledi: “Türkiye’de de gençlerde sosyo-ekonomik kökenlerinin ötesinde bir ortak davranış biçiminden söz edebiliriz. Bu ortak davranış biçiminin en önemli yanı daha özgürlükçü ve farklılıklarıyla birlikte yaşam kültürünün daha gelişmiş olmasıdır. Gençlerin bu tutumunu temele alıp bunu ekonomik politikalarla destekleyebilen partilerin genç seçmende oy oranın artması beklenebilir.” (Kaynak: Gazete Duvar)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.