Ender bir kedi türü yok olma tehlikesini atlattı

Ender bir kedi türü yok olma tehlikesini atlattı
İspanya ve Portekiz'de yaşayan ancak 1960'lardan beri nüfusu giderek azalan İber vaşağı, yok olma tehlikesini atlattı.

TİGRİS HABER - Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), ender bir tür olan İber vaşağının (Lynx pardinus) artık risk altında olmadığını açıkladı. IUCN'nin son raporunda, ismini yaşadığı İber Yarımadası'ndan alan türü koruma çalışmalarının olumlu sonuç verdiği, artık "tehlike altındaki türler" için oluşturulan kırmızı listede olmadığı belirtildi.

IUCN raporuna göre, 2001 yılında sadece 62 yetişkin İber vaşağının kaldığı hesaplanırken, bu sayı 2022'de 648'e yükseldi. Şu anda ise hem yavru hem yetişkinler olmak üzere sayının 2 bine yükseldiği düşünülüyor. IUCN, İber vaşağının bu nedenle kırmızı listeden "savunmasız" kategorisine alındığını belirtti.

Rapora göre, İber vaşağı şu an 14 farklı noktada istikrarlı bir nüfus sürdürüyor ve üremeye devam ediyor. Bu bölgelerin 13'ünün İspanya'da, birinin ise Portekiz'de bulunduğu belirtildi. Buna göre, İber vaşağının görüldüğü yüzölçüm 2005'teki 449 kilometrekareden 3 bin 320'ye yükseldi.

İber vaşağı, İspanya ve Portekiz'den oluşan İber yarımadasında geçmişte çok yaygın bir türdü. Ancak 1960'larda itibaren yaşam alanları ile beslenme kaynaklarının yok olması, trafik kazaları ve avlanma nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Öte yandan, İber vaşağının nüfusunun artmasında, ana gıda kaynağı olan ve kendisi de tehlike altında bulunan Avrupa tavşanının sayısının artılmasının bulunduğu belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.