Elçi ölümünün 1’inci yılında anıldı
İlyas AKENGİN
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde geçen yıl silahlı saldırıda yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, dün birinci ölüm yıldönümünde, vurulduğu Dörtayaklı Minare önünde anıldı. Elçi’nin bölgedeki birçok faili meçhul cinayetin aydınlatılmasıyla ilgili büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen; “Ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Geçen yıl 28 Kasım'da Sur'da meydana gelen çatışmalarda hasar gören Dörtayaklı Minare'nin altında basın açıklaması yaptıktan sonra vurularak yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için, öldürüldüğü Yenikapı Sokak'ta bir anma töreni düzenlendi. Anma töreni, bir yıldan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle Elçi'nin vurulduğu yerden 100 metre ileride yapıldı. Törene Elçi'nin eşi Türkan Elçi, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Ahmet Yıldırım, İmam Taşçıer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Baro Başkanı Ahmet Özmen, CHP Diyarbakır Milletvekili adayı gazeteci Naci Sapan’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve avukatlar katıldı. Anma töreni kapsamında Tahir Elçi'nin vurulduğu saat olan 10.53'te olay günü Dörtayaklı Minare ile ilgili yaptığı konuşma katılımcılara dinletildi. Anma törenine katılanlar daha sonra Tahir Elçi anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı.
“YAŞANACAKLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ”
Tahir Elçi’nin insan hakları mücadelecisi, mazlumların adalet arayışının kılavuzu ve barışın sesi olduğunu dile getiren Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen; “Nitekim toplumun bağrında derin yaralar açan yıkımın ve zulmün pusuda olduğunu ve ölenler kadar eksildiğimiz bu zamanın kapımızda beklediğini bizlere duyurmak ve uyarmak isterken öldürüldü. Geçen bir yıllık süre zarfında başkanımızın dikkat çektiği ve engellemek için de hayatını ortaya koyduğu olaylar bütün ağırlığıyla yaşandı ve toplumda kaybolmayacak kadar derin izler bıraktı. Kent merkezleri yaşanılmayacak hale geldi, binlerce insan yaşamını yitirdi, yüz binlerce insan yerlerinden edildi” dedi.
“BARIŞ İÇİN MÜCADELE ETTİ”
Elçi’nin 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhullerin tanığı olduğunu ve aydınlatılması için büyük mücadele verdiği belirten Özmen şöyle devam etti; “Bir aydın, hukukçu ve insan hakları savunucusu sorumluluğuyla her fırsatta ve her süreçte toplumsal barışın tesisi için çaba sarf etmiş, herkesi toplumsal sorunların özelliklede Kürt sorunun çözümüne katkı sunmaya davet etmiştir. Bulunduğumuz bu mekanda aldığı son nefese kadar da bunu yapmaya devam etmiştir. Sahip olduğu tecrübe ve öngörüleriyle yaşamını yitirdiği gün tam da buradan, bütün tarafları bu yakıcı savaşın sivil yerleşim alanlarında yaratacağı muhtemel tahribat konusunda uyarmıştır. Maalesef bu uyarılar muhataplarınca dikkate alınmamış kent merkezlerine taşınan çatışmalarla birlikte yaşanan ölümler ve yıkımlar toplumsal sorunları daha da derinleştirmiştir. Yaşananlar var olan sorunların derinleşmesinin yanı sıra yeni sorun alanları yaratmış ve sorun alanlarından beslenen gelişmeler ülke demokrasisine ağır bir darbe indirmiştir.”
“TAHİR ELÇİ CİNAYETİ FAİLİ MEÇHUL KAYMAYACAK”
Tahir Elçi’nin ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen soruşturma dosyasında bir yol kat edilmediğine dikkat çeken Özmen, “Diyarbakır Barosu, dostları ve arkadaşları olarak bugün buradan bir kez daha belirtmek isteriz ki ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Aradan geçen bir yıllık sürede soruşturma dosyasında faillerin ve arkalarındaki karanlık odakların tespitine yönelik bir mesafe kat edilmemiş ise de dosyanın yılmaz takipçisi olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. Tahir Elçi’nin aydınlattığı faili meçhul cinayetlerin gereği olarak toplumun, her bireyin ve her hukukçunun kendisine bu anlamda borçlu olduğunu belirtmek isteriz.”
Mezarı ziyaret edildi
Anma törenine katılanlar açıklamanın ardından, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Dörtayaklı Minare'nin önüne çekilen brandaya kırmızı karanfiller bıraktı. Anma töreni nedeniyle Gazi Caddesi trafiğe kapatılırken, polis geniş güvenlik önlemi aldı. Anmaya katılanlar daha sonra Elçi’nin mezarını ziyaret etti.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 1 YILDIR DEVAM EDİYOR
Tahir Elçi’nin vurulduğu 28 Kasım 2015 yılında Merkez Sur İlçesi’nde 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edilerek PKK’ye yönelik operasyonlar başlatıldı. 103 gün süren operasyonların ardından 4 mahallede sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırılırken, Cemal Yılmaz ve Hasırlı Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı 1 yıldır devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.