Eksi 46 derecede bir ilk

Eksi 46 derecede bir ilk
Eksi 46 derecede bir ilk

 

Sıcaklığın kışın eksi 46 dereceye kadar düştüğü Van'da jeotermal enerjiyle üretilen domatesin hasadına başlandı.

VAN  - Türkiye'de hava sıcaklığının sıfırın altında 46 dereceye kadar düştüğü bölgelerden biri olan Van'ın Çaldıran ilçesinde jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda üretilen doğal domateslerin hasadına başlandı.

Çaldıran ilçesinde, eksi 46 derecede kadar düşen Ayrancılar bölgesinde jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda yetiştirilen domatesler, üreticinin yüzünü güldürdü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen, 34 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 120 kilometre boru döşenerek ısıtılan seralarda artık domates hasadına başlandı. 10 milyon liraya mal olan serada üretilen domateslerin yurt dışına da ihraç edileceği belirtildi.

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Birimi Proje Koordinatörü Yusuf Taşkın, jeotermal enerji kaynaklarının birçok kullanım alanı olduğunu belirterek, “Termal turizmi, enerji, konut ısıtmanın yanı sıra seracılıkta da sıkça kullanılıyor. Türkiye’de çok sayıda sera jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen bu proje 34 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olup Türkiye’de bir ilk. Bu iklim değerlerinde Türkiye’de daha önce seracılık deneyimi yok. Eksi 46 dereceye düşen tek yer. Bu anlamda Türkiye’de seracılık için önemli bir deneyim olacak. Projenin ilk olması yatırımcıların ve uzmanların dikkatini buraya çekilmesine sebep oluyor. Çünkü Türkiye’de en fazla eksi 36-37 derecede seracılık deneyimi var; ama eksi 46 derecede seracılık deneyimi yok. İlk olan bu projede seramız ilk hasadını verdi. Bundan sonra hasadımız artarak devam edecek yaklaşık bin 500 ton ürün hedefleniyor. Şu anki kapasite bu hedefin yakalanacağını gösteriyor” dedi.

Çaldıran Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Ensari de, jeotermalin hayalleri olan bir proje olduğunu belirterek, “Yatırım bakımından unutulan bir bölge olduğu için bizler de böyle bir yatırım yapmaya karar verdik. Ağrı Diyadin’de böyle bir proje yapılmıştı. Biz de arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda bizim de termal suyumuz var olması seracılık için bize avantaj oluşturdu. Bunun araştırmasını yaptıktan sonra eksi 46 derecede nasıl ısıtılacağına dair yaptığımız araştırmalar sonucu projemizi gerçekleştirmeye karar verdik. Projemiz 10 milyon liralık bir yatırım oldu. Bu proje sayesinde 50’ye yakın kişiye iş istihdamı sağladık. Böylece yeni ve farklı yatırımların önünü açacak böyle bir proje gerçekleştirdik. Şu an yıllık üretimde bin 500 ton ürün hedefliyoruz. Önce Türkiye içinde daha sonra yurt dışına ihracat yapmayı hedefliyoruz. Buna benzer yatırımlarımız da devam edecek” diye konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.