Ekran Bağımlılığı Çocuklarda Travmalara Yol Açıyor! Uzmanlardan Ailelere Öneriler

Ekran Bağımlılığı Çocuklarda Travmalara Yol Açıyor! Uzmanlardan Ailelere Öneriler
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte uzmanlar, çocuklardaki ekran bağımlılığının neden olduğu olumsuz etkiler konusunda uyarılarda bulunuyor.

TİGRİS HABER - Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, ekran bağımlılığı ve siber zorbalığın çocukların psikolojisinde ciddi travmalara yol açabileceğini belirtiyor. Yaz tatillerinde çocukların ekran başında çok fazla vakit geçirdiğine dikkat çeken Küçükbezirci, ekran başında geçirilen zamanın olumsuz sonuçlarının altını çiziyor.

Ekran Bağımlılığı Madde Bağımlılığı Gibi

Küçükbezirci, ekran bağımlılığının madde bağımlılığına benzer bir bağımlılık türü olduğunu ifade ederek, ekran yoksunluğu yaşayan çocukların sinirli ve agresif davranışlar sergileyebileceğini belirtiyor. Bu bağımlılığın hem fiziksel hem de zihinsel olarak zarar verdiğini vurgulayan Küçükbezirci, çocukların dijital ortamda siber suçlar ve zorbalıklarla karşı karşıya kalmasının gelecek hayatlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Ailelere Tavsiyeler: Çocuklarınızı Sosyal Etkinliklere Yönlendirin

Ailelerin çocuklarına alternatif uğraşlar sunmaları gerektiğini söyleyen Küçükbezirci, çocukların ilgi alanlarına göre resim yapmak, şiir yazmak ya da sosyal etkinliklere katılmak gibi aktivitelerle meşgul edilmesi gerektiğini belirtiyor. AVM’de vakit geçirmenin sosyal etkinlik sayılmadığını vurgulayan uzman, ailelerin çocuklarını sosyal faaliyetlere aktif olarak dahil etmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Ekran Kullanımında Denge Şart

Sosyal medyanın ve dijital ortamların dengeli kullanılmasının önemine değinen Doç. Dr. Küçükbezirci, ailelerin çocuklarına örnek olması gerektiğini belirtiyor. Ekran bağımlılığının hem fiziksel hem de zihinsel zararları olduğuna dikkat çeken uzman, "Azı karar, çoğu zarar" sözünü hatırlatarak, dijital mecraların kontrollü kullanılmasının önemini vurguluyor.

Ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadelede ailelere büyük görevler düşüyor. Çocukların teknolojiyi dengeli kullanmaları sağlanırken, dijital dünyadaki tehlikelere karşı bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.