Ekonominin nabzı tutuldu

Ekonominin nabzı tutuldu
Uluslararası Karadeniz Hazar İşbirliği Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen Avrasya İşadamları Formun Galası Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımı ile yapıldı.

KOCAELİ - Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Tüm Karadeniz Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜKSİAD) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Kocaeli Valiliği, Gebze Belediyesi, Gebze Ticaret Odası,Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli Sanayi Odası, Çayırova Belediyesi ve Uluslararası Karadeniz Hazar İşbirliği Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen Avrasya İşadamları Formun Galası Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımı ile yapıldı. 
 

Kocaeli Valiliğinin katkılarıyla yapılan Avrasya İşadamları Formu Galası’na Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar,Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Çayırova Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, TÜKSİAD Başkanı Gültekin Şenel ile 30 ülkeden gelen 300 işadamı katıldı.
 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptığı konuşmada, 30'ya yakın ülkeden 300 iş adamlarının katıldığı forumun, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere çok büyük ivme kazandıracağına inandığını belirterek, sivil diplomasinin çok daha önem kazandığını vurguladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin en çok önem verdiği bölgelerin başında, Karadeniz Havzası'nın geldiğini belirterek, "Bu bölge sahip olduğu konum itibariyle ticaret, ulaştırma ve enerji koridorları açısından stratejik bir öneme sahiptir" dedi.
Küresel kriz sonrasında ülkeler arasındaki ikili ve çok taraflı iş birliği çalışmalarının ne kadar büyük bir değer taşıdığının görüldüğünü bildiren Ergün, küreselleşme sürecinin etkisiyle artık tüm dünyanın ortak aynı kaderi paylaştığını vurguladı. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan bir gelişmenin çok kısa sürede diğer ülkeleri de aynı şekilde etkisi altına aldığını dile getiren Ergün, şunları kaydetti:
"Bu nedenle özellikle küresel ticaretin yatırımların her türlü ekonomik faaliyetin önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor. Bugün her ülke dünyaya daha fazla açılmaya, pazar çeşitliliğini artırmaya ve uluslararası rekabette biraz daha öne çıkmaya çalışıyor.
Rekabet gücünü tek başına artırmak mümkün olmadığına göre ekonomik işbirliği süreçleri ve bölgesel ekonomik birleşmelerde giderek önem kazanmaya başlamıştır.
Çünkü insanlar tek başına yapamadıklarını birlikte yapmaya gayret etmektedirler.Karadeniz Havzası dediğimiz bu geniş coğrafyaya mensup ülkelerin kendi aralarında güçlü bir sinerji oluşturması gerekiyor.Bugün bu ülkelere baktığımızda, tarihi süreç içerisinde aralarında bazı problemler yaşanmış olmasını elbette normal karşılamalıyız
."
Ülkeler arasında daha güçlü bir işbirliği oluşturulmasında iş adamlarının çok büyük rol oynayacağına inandığını kaydeden Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim Türkiye olarak en çok önem verdiğimiz bölgelerin başında, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomi havzalarından biri olan Karadeniz Havzası gelmektedir.Bu bölge sahip olduğu konum itibariyle ticaret, ulaştırma ve enerji koridorları açısından stratejik bir öneme sahiptir. Birbirine bağlı coğrafyalar açısından da böyledir.
Avrupa gibi çok önemli bir pazarla Asya gibi çok önemli bir pazarı birbirine bağlayan bir geçiş noktası.Türkiye'nin diğer bütün dünya ülkeleriyle olduğu gibi bu bölgeyle de arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımlarda büyük bir artış olduğunu memnuniyetle görüyoruz."
Konuşmaların ardından forumun yapılmasında emeği geçenlere plaket takdim edildi. Günün anısına toplu fotoğraf çekildi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.