Eğer bu bölgelerinizde ağrı varsa dikkat...Kanserin Erken Belirtileri Olabilir

Eğer bu bölgelerinizde ağrı varsa dikkat...Kanserin Erken Belirtileri Olabilir
Kanserin erken belirtileri genellikle ileri evre belirtilerinden daha belirgin olabilir. BMC Palliative Care dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, erken aşamada kanseri tespit etmek tedavi sürecini kolaylaştırabilir.

TİGRİS HABER - Araştırmacılar, en yaygın ve şiddetli semptomları tespit etmek amacıyla palyatif bakım ünitesindeki bir hasta grubunu incelediler. İlerlemiş kanser hastalarının semptom şiddetini değerlendiren bu çalışma, semptomların iyileşmesi ile ilişkili faktörleri de araştırdı.

Woman suffering from backache at home Lower Back Pain Woman feels back pain massaging aching muscles sad woman suffers from lowback

Sabah gazetesinin haberine göre Cancer Research UK'ye göre, palyatif tedavinin amacı semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmektir. Rahatsız edici semptomlar, hastalığın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir ve palyatif tedavi bu durumda devreye girer.

Woman's hand he is caught at the waist and her back

Hayır kurumu, "İlerlemiş kanserde palyatif tedavi, tedavi edilemese bile birinin daha uzun ve daha rahat yaşamasına yardımcı olabilir" diyor.

Covid recovery center female doctor holding elder patient's hands

Çalışma, Ekim 2004 ile Aralık 2009 arasında Tayvan'da bir palyatif bakım ünitesinde yürütülmüştür. Belirti yoğunluğu, "Belirti Bildirim Formu" ile sıfırdan dörde kadar bir ölçekte derecelendirilerek ölçüldü (sıfır hiç, dört aşırı).

Brain study background for mental health care medical technology

Bu değerlendirmeler palyatif bakım ünitesinde birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci günlerde yapıldı. Çalışma verileri, rutin klinik kayıtlar ve hastaların demografik bilgilerini de içermekteydi.

Female patients talking at the hospital

ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE EN YAYGIN SEMPTOMLAR

Araştırma sonuçlarına göre, 824 ileri kanser hastası arasında en yaygın ve şiddetli semptomlar ağrı, iştahsızlık ve kabızlıktı. Bu semptomların hastalığın erken evrelerinde de görülebileceği vurgulanmaktadır.

Patient getting chemotherapy treatment

Ayrıca katılımcıların yaşının, semptomların ciddiyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. 65 yaş ve üzerindeki hastalar, ağrı, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete ölçeklerinde daha genç hastalara göre daha düşük puanlara sahiptiler.

3D medical image with virus cells

Kadın hastalar ise kusma, iştahsızlık, ödem (şişme), depresyon ve anksiyete ölçeklerinde erkek hastalara göre daha yüksek puanlar almışlardır.

Close up hands holding patient

İLERLEMİŞ KANSERLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

İlerlemiş kansere karşı çeşitli duygusal tepkiler vermek oldukça yaygındır. Bu durum şok, korku ve öfke gibi duygulara yol açabilir. Macmillan Cancer Support'a göre, bu duyguları zamanla yönetmek genellikle daha kolay hale gelir ve kararlar verilmeye, planlar yapılmaya başlanır. Hayır kurumu, "İlerlemiş kanserle uğraşırken çevre, aile ve arkadaşlar önemli bir destek kaynağı olabilir" diyor.

Physician consulting his patient at clinic

"Aileniz ve arkadaşlarınız, hastalığınız ve tedaviniz hakkında ne kadar konuşmak istediğinizden emin olmayabilir. Bu konuda konuşmanızı bekliyor olabilirler."

Kaynak:OdaTv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.