Eczanelerde veresiye dönemi!

Eczanelerde veresiye dönemi!
Ekonomik kriz ve ilaç fiyat farklarının artması, zaten alım gücü düşük insanları perişan etti. Yüzlerce liralık fark ücreti ile karşı karşıya kalan hastalar, veresiye ilaç almaya başladı.

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Ekonomik kriz ve ilaç fiyat farklarının artması, zaten alım gücü düşük insanları perişan etti. Yüzlerce liralık fark ücreti ile karşı karşıya kalan hastalar, veresiye ilaç almaya başladı. Eczanelerin borç defterleri ise giderek kabarıyor. Hastalardan bin lira alacağı olan eczane de var 20 bin lira olan da. Borçlu sayısı artınca rakamlar da artıyor.

Ülkede yaşanan ekonomik krizin üzerine bir de ilaçlardan alınan fark ücretlerinin artması hastaları, ilaçlarını veresiye almaya zorladı. Giderek büyüyen kriz, veresiye defterlerini de kabartıyor. Veresiye veren pek çok eczane de alacaklarını tahsil edemiyor. Diyarbakır’da hastalardan bin lira alacağı olan eczane de var, 20 bin lira olan da.

Hastalar, ilaçlarını alırken karşılarına çıkan yüksek ücretlere tepki gösterirken; eczacılar bu durumun sebebinin kendileri olmadığını belirtiyor ve pek çok eczanenin bu konuda mağdur olduğunu söylüyor.

"Eczanelerde borçlar ve defterleri var"

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, hastanın sürekli aynı eczaneye gittiği zaman o an veya aileden birinin parası olmadığı durumlarda, eczacı isterse veresiye verdiğini belirterek, "Ama genelde güven esasına dayandığı için veresiye oluyor. Eczacı hastanın durumunu gözeterek sonradan almak için verebilir. Ama şöyle bir durum var; yasa da bunu onaylamıyor çünkü kötüye kullanma olayı olabilir. Borç verdim diye hasta toplama olayları da olabilir. Yani aslında olmazsa iyi olur. Ama eczacı ve hastanın iyi niyeti ve vicdani durumu gözeterek hemen hemen her eczanede bu tür borçlar ve defterler var. Kötüye kullanılmaz ise veresiye her alanda var. Ama iş haksız rekabete dönerse bölgedeki diğer eczanelerde sıkıntılar olabilir" ifadelerini kullandı.

İlaçların katılım payı ve ilaç farkları yüksek!

Hayat şartlarının çok zor olduğunun altını çizen Yaşar, “Belli ilaçların katılım payı ve ilaç farkları yüksek olduğu zaman veresiye oluyor ama hasta ve eczane bunu kendi menfaatleri için kullanabilir. Biz verin de vermeyin de diyemeyiz sonuçta eczacı o anki durumu ve hastanın şartları gereği böyle olaylar olabiliyor ama dediğim gibi kötüye kullanma durumu da olabilir” diye konuştu.

Emekli Hastalar zorlanıyor!

Eczacılar Odası Başkanı Yaşar, Reçete bedellerinin yüzde 80’nini devlet ödediğini, kendilerinin sadece yüzde 20 artı bazı ilaçlardan fiyat farkları aldıklarını belirterek, raporlu bazı reçete bedeli yüksek olduğu zaman emekli hastalar zorlandığını söyledi. Hem emekli hem de raporlu olmasına rağmen vatandaşların ilaçlarına 250-500 TL civarında fiyat farkları çıktığına dikkat çeken Yaşar, "bu tür hastaların da borçları fazla oluyor. Emeklilerde ise yüzde on ve maaştan kesinti oluyor" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum