Dünya Genelinde Windows’ta 'Mavi Ölüm Ekranı' Hatası: Televizyon Kanalları, Havaalanları ve Bankalar Çevrimdışı Kaldı

Dünya Genelinde Windows’ta 'Mavi Ölüm Ekranı' Hatası: Televizyon Kanalları, Havaalanları ve Bankalar Çevrimdışı Kaldı
Dünya genelinde televizyon kanalları, havaalanları ve bankalar büyük bir kesinti nedeniyle çevrimdışı kaldı ve Windows bilgisayarlar aniden kapandı.

TİGRİS HABER - Dünyaca ünlü Sky News'in sabah programı cuma sabahı yayınlanmadı, yerine arşiv görüntüleri konuldu. Sky News, kendi sosyal medya hesabından bu durumu açıklayan bir video paylaştı.

Kesintileri izleyen bir internet sitesi olan Downdetector, Microsoft uygulamaları, bankacılık siteleri ve havayolu uygulamaları da dahil olmak üzere birçok internet sitesinde sorunlarda ani artışlar olduğunu bildirdi. Ryanair'in internet sitesinde, yolculara havalimanlarına üç saat erken gelmeleri çağrısında bulunuldu ve bu durumun "Ryanair'in kontrolü dışında olan ve ağ genelinde faaliyet gösteren tüm havayollarını etkileyen üçüncü taraf bir BT sorunu" olduğu belirtildi.

1.png

Çevrimiçi ortamda kullanıcılar, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya'da sorunlar yaşadıklarını bildirirken, İngiltere'nin de Cuma günkü yoğun saatlerde büyük oranda etkilenmesi bekleniyor. Siber güvenlik araştırmacısı Troy Hunt, X sitesinde yaptığı paylaşımda, "Şu anda çok garip bir şey oluyor," dedi. Dünyanın dört bir yanından kişiler, Windows bilgisayarlarının aniden "mavi ölüm ekranı" gösterdiğinden ve kurtarma moduna girdiğinden şikayet ediyor.

Siber güvenlik mühendisleri, bilgisayarların çökmesine neden olan antivirüs yazılımı Crowdstrike'ta bir sorun olduğunu belirledi. Siber araştırma şirketi Imperum'un kurucusu Senad Arun, olayı "Kalabalık Saldırısı Kıyamet Günü" olarak nitelendirdi. Crowdstrike, internet sitesinde yaptığı paylaşımda, "Crowdstrike, Falcon Sensörü ile ilgili Windows'taki çökme raporlarının farkındadır," ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de ise birçok bilgisayar Windows sistemi çökmüş durumda. Sosyal medya hesapları üzerinden kullanıcılar sorunlarını belirtiyor işte bazı paylaşımlar

3-001.png

2.pngTürkiye'deki şirketler de etkilendi

Dünyadaki birçok işletme gibi Türkiye'de de sorunlar yaşandı. Başta Türk Hava Yolları ve Denizbank olmak üzere kurumlar global krizden etkilendiklerini ve sorunu çözmeye çalıştıkların müşterilerini duyurdu.

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

Gece saatlerinden itibaren Denizbank müşterileri, internet şubesine ve mobil uygulamaya giriş yapmakta zorlandı. İnternet sitesi ve mobil uygulama erişimini ardından Denizbank açıklama yaptı:

denizbank.webp

THY'nin biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksama

Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ülkeler son durumu bildirdi

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi.

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

Alman Borsası ise ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi.

İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı:

"Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."

MİCROSOFT'TAN AÇIKLAMA: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALDIK

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı.

Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

“Hizmet Bozulması” başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

BTK AÇIKLAMADA BULUNDU:

Bazı siber güvenlik uzmanları sosyal medya hesapları üzerinden sorunu geçici olarak çözmek için bazı yöntemler paylaştı.

2.png

Geçici Çözüm Adımları:

  1. Windows'u Güvenli Modda veya Windows Kurtarma Ortamında önyükleyin.
  2. C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike dizinine gidin.
  3. “C-00000291 *.sys” ile eşleşen dosyayı bulun ve silin.
  4. Ana bilgisayarı normal şekilde yeniden başlatın.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum