‘Düdüklü yönlendirmeye’ 10 yıl hapis istemi!

‘Düdüklü yönlendirmeye’ 10 yıl hapis istemi!
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte yapılan izinsiz gösteride düdük çalarak halkı yönlendirdiği iddiasıyla Derviş Yetiş adlı kişi hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 10 yıl hapis istemiyle dava açtı.

 

Dilek SEZER

Tutuklu yargılanan Yetiş, hakim karşısına çıktığı ilk celsede tahliye edilirken, düdüğü bir bekçi arkadaşından aldığını söyledi.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde 20 Temmuz günü 30 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından Diyarbakır'ın birçok yerinde protesto gösterisi düzenlendi. Bağlar İlçesi'nde 26 temmuz günü 15- 20 kişilik yüzü kapalı grubun zırhlı aracı taşlaması üzerine polis müdahale etti. Düdük çalarak grubu yönlendirdiği iddiasıyla elektrikçi 23 yaşındaki Derviş Yetiş, gözaltına alındı. Şüphelinin yakalandığı sırada yüzünün kapalı olmadığı polisin tutanağında yer aldı.

10 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Soruşturma kapsamında tutuklanan Derviş Yetiş hakkında hazırlanan iddianamede Suruç saldırısının ardından bazı internet sitelerinden eylem çağrısı yapıldığı, bunun üzerine 26 Temmuz akşamı Bağlar'da 15-20 kişilik yüzü kapalı grubun polis zırhlı aracına taşlı saldırı düzenlediği belirtildi. Derviş Yetiş'in taşlama yapmaları için düdük çalarak grubu yönlendirdiği belirtilen iddianamede, şüphelinin müdahale sonucu yakalandığı kaydedildi.

Savcı, PKK/KCK terör örgütü hiyerarşisi içinde, örgütten aldığı talimatla polise taş ve el yapımı patlayıcılı saldırıları düdük çalarak yönlendiren şüphelinin 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

BEKÇİNİN DÜDÜĞÜYDÜ

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Derviş Yetiş ifadesinde, suçlamayı reddederek, "Akşam arkadaşım ile birlikte düğün salonu önüne geldik. Düğün salonu gece bekçisi arkadaşım ile sohbet ederken bekçilikte kullandığı düdüğü şaka için aldım" dedi. Yetiş, ifadesinde şunları söyledi:

"Sohbet ederken Kelebek Park içerisinde 3- 4 kişi vardı. Polis aracı uzaktan bu grubu izliyordu. Polise taş atmıyorlardı. Sohbet sırasında üzerime doğru 7- 8 polis geldi ve elimde bulunan düdüğü alıp yere atarak üzerine basıp kırdı. Bu sırada beni gözaltına alıp araca götürdüler. Ben kesinlikle taş atmadım. Çevrede bulunanlara taş atmaları için düdük çalarak talimat vermedim. Elimdeki düdük düğün salonu bekçisinindi. PKK/KCK adına eylem suçlamasını kabul etmiyorum. Beni yakalayan polislere zorluk çıkarmadım. Çünkü suç işlememiştim. Yılın 11 ayı il dışında yüksek gerilim hattında çalışırım. Bayram için Diyarbakır'da geldim. 3 aylık evliyim ve tek derdim ailemi geçindirmek. Geçmişte hiçbir basın açıklaması, yürüyüşe katılmadım. Benim terör örgütü ile ilgim ve alakam yoktur. Yüzü kapalı grubu yönlendiriyorsam, benim yüzüm neden kapalı değildi? Kimseyi yönlendirmedim ve bulunduğum yerde bir eylem yoktu. Yüzleri kapalı 15-20 kişilik grup da yoktu."

 

Tanık olarak dinlenen düğün salonu bekçisi Orhan Tunç, düdüğün kendisinin olduğun sanığın şaka için aldığını söyledi.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Süleyman Kaya ise dosyada hiçbir delil olmadığını belirterek, "Müvekkil tüm aşamalarda istikrarlı beyanlarda bulunmuştur. Tanık ve müvekkilin beyanları örtüşüyor. Müvekkilin örgüt üyeliği ile ilgisi yoktur" dedi.

TAHLİYE EDİLDİ

Kriminal Polis Laboratuvarı'ndan gönderilen raporda ise sanığın elbiseleri ve alınan el izlerinde har hangi bir patlayıcı ve yangın çıkarıcı madde kalıntısına rastlanmadığı belirtildi. Derviş Yetiş'in tahliyesine karar veren mahkeme, tutanakta ismi bulunan polislerin tanık olarak dinlenmesine için duruşmayı erteledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.