VİDEO - Diyarbakırlı çiftçilerden, TPAO'ya tepki; "Kırmızı örümcek ekinimizi öldürdü"

VİDEO - Diyarbakırlı çiftçilerden, TPAO'ya tepki; "Kırmızı örümcek ekinimizi öldürdü"
TPAO'nun geçen yıl petrol bulduğu kuyudan çıkan ham petrolü taşıyan araçların bozduğu yoldan çıkan tozlar, yolun sağ ve solundaki pamuk ve mısır ekili alanlara zarar veriyor. Tozların sebep olduğu kırmızı örümcek, çiftçilerin bir yıllık emeğini heba etti.

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesine bağlı Cücük Mahallesi ile Ballıpınar mezrası arasındaki 3 kilometrelik yoldan çıkan tozlar, bin dönümlük pamuk ve mısırlarda kırmızı örümcek hastalığına sebep oldu. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için TPAO yetkililerine seslenerek, bu yolun biran önce asfaltlanması çağrısı yaptı.

"3 KİLOMETRELİK YOL, BİR YILDIR YAPILMADI"

Tigris Haber'e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bozuk olan 3 kilometrelik yolu ve pamuk yapraklarında oluşan kırmızı örümcek hastalığını uygulamalı olarak gösterdi. TPAO'nun geçen yıl petrol bulduğu kuyudan kısa süre içerisinde ham petrolü taşımaya başladığını anlatan İskenderoğlu,

diyarbakirli-ciftcilerden-tpaoya-tepki-1.jpeg

"Kayapınar Cücük Mahallesi Ballıpınar Mezrası arasındaki 3 kilometrelik yol, TPAO araçları tarafından kullanıldığı için yol bozuldu. Bozulan yoldan geçen araçların kaldırdığı toz, yolun sağ ve solundaki tarlalarda ekili pamuk ve mısırı olumsuz etkiliyor. Yaklaşık bin dönümlük alanda ekili alanda zararlıların oluşmasına neden oluyor" dedi.

"PAMUK YAPRAKLARI ÜZERİNDE KIRMIZI ÖRÜMCEK OLUŞTU"

Bozuk yolun kenarındaki tarlada ekili pamuk yaprağı üzerinde oluşan kırmızı örümcek hastalığını göstererek anlatan İskenderoğlu, "Pamuk yapraklarında kırmızı örümcek oluşuyor ve pamuğa zarar veriyor. Pamuk kozalarının dökülmesine neden oluyor. 45 gün sonra pamuğa dönüşecek bu kozalar, pamuğa dönüşmeden dökülmesine yol açıyor. Geçen yıl burada çıkarılmaya başlanan bir petrol kuyusu var. Ve petrol kuyusundan günde en az 10 tanker petrol taşınıyor.

diyarbakirli-ciftcilerden-tpaoya-tepki-3.jpeg

Taşınan petrol tankerlerinin gidiş gelişlerini de hesaplarsak, günde en az 20 kez ağır tonajlı TIR araçları buradan geçiyor. Aynı zamanda grup köy yolu burası. Geçen yıl asfalt olan bu yol, TPAO'ya ait araçların geçişi nedeniyle bozuldu. Çiftçiler toplanarak TPAO yetkilileriyle konuştu. Onlar da bu yolu onaracaklarını söylediler. Ama geçen yıldan beri yaklaşık 3 kilometrelik yol bir türlü onarılmadı" diye konuştu.

TİGRİS HABER'E ÖVGÜ

Çiftçi sorununa gösterdiği ilgi nedeniyle Tigris Haber Gazetesi'ne de teşekkür eden İskenderoğlu, konuşmasının son bölümünde şunları söyledi:

diyarbakirli-ciftcilerden-tpaoya-tepki-4.jpeg

"Görüyorsunuz yol ne hale gelmiş. Sizin aracılığınızla, TPAO yetkililerine seslenmek istiyorum. Çiftçinin en küçük sorununda bile çiftçinin yanında yer alan Tigris Haber Ailesine çok teşekkür ederim. Her zaman çiftçinin yanında oldular. Şahsınızda Tigris Ailesine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. TAPO yetkililerine de şunu söylemek isterim; çiftçilerimizin bir yıllık emeği, girdi maliyetleri var. Gübre, mazot ve benzeri masrafları var. Beklentileri hasat döneminde iyi ve kaliteli ürün almak. Ama sizin bozduğunuz bu yol nedeniyle çiftçilerimizin emeği heba olacak. Pamuk ve mısır üzerinde etkili olan kırmızı örümcek oluşmasına neden oluyor. Lütfen bu yolu biran önce yapın ve çiftçiyi mağdur olmaktan kurtarın."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.