Diyarbakırlı çiftçilerden elektrik zammına büyük tepki!

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 30 zam yapılmasına büyük tepki gösterdi.

Mehmet TÜRK'ün Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 30 zam yapılmasına büyük tepki gösterdi. İskenderoğlu, sulu tarım yapan çiftçinin borcunu ödeyemez duruma geldiğini belirterek, "Zam üstüne zam, zam. Biz bittik, biz öldük" dedi.

whatsapp-image-2024-06-29-at-17-45-42.jpegDiyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, tarımsal sulamada kullanılan elekriğe yüzde 30, meskenlerde kullanılan elektriğe de yüzde 38 zam yapılması, Türkiye'de ve bölgede tarımı ile çiftçiyi bitirme aşamasına getirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Üretim sizden, destek bizden" sözüne atıfta bulunan İskenderoğlu, "Hani nerede destek? Biz ürettik, destek nerede? Zam üstüne zam zam. Biz bittik, biz öldük" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-06-29-at-17-45-41-1.jpeg

"Mısır ve pamuk suya, su için de elektriğe ihtiyaç var"
Kar marjı yüksek yağlı tohum bitkileri olan pamuk ve mısırın üretiminin ülke ekonomisine çok ciddi katkısı olduğunu ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu, "Çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullanılan elektrikle tarlalarını sulayıp ürünlerini elde ediyor. Çiftçi, DSİ kanallarının geçmediği bölgelerde ya sondaj kuyusu ile yada suni gölet yaparak işte burada gördüğünüz gibi elektrik gücüyle tarımsal sulama yaparak tarlalarını suluyor. Çiftçi bin bir emek ve zorlukla ekim yaparak, ülke ekonomisine çok ciddi katkıda bulunuyor. Pamuk, mısır, buğday üretimi yapıyor, özellikle yağlı tohumlardan mısır ve pamuk suya çok bağımlı, su olmadan yetişmez. Su de elektrikle tarlaya ancak geliyor" şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-06-29-at-17-45-40-1.jpeg

"Zam, son dakika sürprizi oldu"
Elektrik birim fiyatında indirime gidilmesi için aylardan beri mücadele verdiğine dikkat çeken İskenderoğlu, "Aylardır mücadele veriyorduk, resmi yazıyla da Enerji Bakanlığına gönderdim. Çok büyük bir emek harcadığımı biliyorum enerjide indirim için. Bu yüzden daha önce yüzde 50 sonraki aşamalarda geçen yıl yüzde 35'e geldi. Bu yıl ise sadece Mayıs ve Ekim ayları arasında yüzde 30 indirim geldi evelki hafta. Fakat dün bize son dakika sürprizi yapıldı; Tarımsal sulamada yüzde 30, meskenlerde yüzde 38 oranında zam geldi. Buna sert ve ciddi tepki gösteriyoruz. Çiftçi zaten mevcut elektrik faturalarını ödeyemiyor. Zaten yeni faturalarını da ödeyemeyecek. Şu anda da Haziran ayının son günleri, Temmuz ayının başlangıcı, tam da sulamanın başlayacağı zamana denk geldi, kötü oldu" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-06-29-at-17-45-41.jpeg

"Biz öldük ya, çiftçi daha ne yapsın"
Devlet ve hükümetlerin, asli görevinin zor günlerinde çiftçiye destek olması gerektiğine işaret eden İskenderoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümetin asli görevi çiftçiye destek olmaktır. Devlet çiftçinin zor günlerinde yanında olması destek vermesi lazım ki çiftçi üretsin, ülkemiz tarım ürünlerini ithal etmesin. Çiftçi çok fazla üretsin ki devlet ihracat yapabilsin. Maalesef çiftçi bu durumda ne pamuk ne mısır ekemez. İndirimli haliyle bir dönümün maliyeti totalde 2 bin TL idi. Bu zamla beraber 2600 liraya birden çıktı elektrik maliyeti. Sizin aracılığınızla sayın Cumhurbaşkanına, Tarım Bakanlığına seslenmek istiyorum; en azından tarımsal sulamada kullanılan elektrik zammının geri alınmasını istiyoruz. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek zammın geri alınmasını istiyoruz. Yoksa yüzde 30 zam ile birlikte zaten borcunu ödeyemiyorduk. Ya biz öldük ya. Çiftçi ne yapsın daha?"

whatsapp-image-2024-06-29-at-17-45-40.jpeg

"Hani üretim bizden, sizden destek olacaktı?"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı konuşmada, "Üretim sizden, destek bizden" sözünü hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, konuşmasının son bölümünde şunları söyledi:
"Devlet, hükümet, sayın Cumhurbaşkanı bize dedi ki; 'üretim sizden destek bizden' dedi, hani nerede? Biz ürettik, hani destek? Zam üstüne zam zam. Ne olacak bu çiftçinin hali? Ben bunu anlıyorum; hükümetin amacı şu; diyor ki; 'siz üretmeyin biz yurt dışından ithal edelim, yurt dışındaki çiftçileri zengin edelim.' Yani amaç bu. Benim aklıma başka bir şey gelmiyor. Görüyorsunuz, bu tesisatların tamamı elektrikle çalışıyor. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tarımı, buğdayı meydana getiriyor. Buradan Cumhurbaşkanı'na tekrar sesleniyorum; zammın geri alınmasını istiyoruz, özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yapılan zammın geri alınmasını talep ediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum