VİDEO - Diyarbakırlı Biçerdövercilerin taban fiyat tepkisi

VİDEO  - Diyarbakırlı Biçerdövercilerin taban fiyat tepkisi
2,5 milyon dekar buğday, 450 bin dekar da arpa ekiminin yapıldığı Diyarbakır’da, TMO’nun buğday taban fiyatına çiftçilerden sonra biçerdöverciler de tepki gösterdi.

Özel-Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - 2,5 milyon dekar buğday, 450 bin dekar da arpa ekiminin yapıldığı Diyarbakır’da, TMO’nun buğday taban fiyatına çiftçilerden sonra biçerdöverciler de tepki gösterdi. 6 yıldır biçerdövercilik yapan Askeri Çiftçi, 2 yıldır çiftçiler gibi mağdur olduklarını belirterek, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakındı.

Diyarbakırlı biçerdöverciler de, 45 dereceye varan sıcak havalarda verdikleri emekten sonra buğday ve arpaya TMO’nun verdiği taban fiyatlarının düşük olmasından yakındı.

Diyarbakır’da 2.5 milyon dekar buğday ile 450 bin dekar ekili arpayı hasat etmeye devam eden biçerdöverciler, bu yıl çiftçilerle aynı kaderi yaşıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatların çiftçinin yanı sıra kendilerini de mağdur ettiğinin altını çizen biçerdöverciler, fiyatlardan dolayı, biçme ücretlerine zam yapamadıklarını söyledi.

"Son 2 yıldır hakkımızı alamıyoruz"

6 yıldır biçerdövercilik yapan Askeri Çiftçi, son 2 yıldır hak ettikleri ücreti alamamaktan yakınarak, "Son 2 yıldır perişan olduk. 2 yıldır hem mazot zamları, hem de taban fiyatına verilen komik artışlardan dolayı mağdur olduk. TMO’nun belirlediği fiyatlar bizi sıkıntıya soktu. Mazot, gübre ve ilaca yüzde 70-80 zam yapıldı. Çiftçi ektiğinin hakkını alamazken, biçerdöverciler de mağdur oluyor. Yani yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Bu böyle devam ederse bu mesleği bırakacağız" dedi.

45 dereceye varan sıcakların altında çalışıyorlar

45 dereceye varan hava sıcaklığının altında toz ve toprağın içinde ekin hasat ettiklerine dikkatleri çeken Çiftçi, şöyle dedi:

"İşimiz bitene kadar römorkun içinde yatıp kalkıyoruz. Her taraf toz. 3 ay çalışıyoruz. Kazandığımız bu 3 aylık süreçtedir. Sonrası evlerimize gidip, 9 ay boyunca yatıyoruz. 3 ayda kazandığımız bize maalesef yetmiyor. İğneden ipliğe kadar her şeye zam geldi. Daha önce biçerdöver için aldığımız fiyatı geçen yıl 400 TL iken, şimdi 5 bin TL’ye yükselmiş. İlk bu mesleğe başladığımızda mazot 6 TL iken, şuan 42-43 TL’dir. Mazotun 50 TL’ye yükseleceğini biliyoruz. Bu şartlarda çalışıyoruz. Biz de çiftçiler gibi mağduruz, bundan dolayı zam yapamıyoruz. Dönüm başı 250-300 TL alıyoruz. Diyarbakır’da binlerce biçerdöverci var. Büyük çoğunluğu da bu şartlardan dolayı bırakmış, biz de bırakmayı düşünüyoruz. Zarara çalışmaktansa biçerdöveri satıp evimizde oturacağız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum