Diyarbakır’dan dünyaya çikolata
Adım 1: Çikolatayı yapmak
Fabrikaya bağlı olarak ilk adım, çikolata için kaynak kakaoyu kavurmak ve ayırmaktır. Bu, çiğ çekirdeklerin alınmasını ve farklı renk ve lezzetlerini geliştirmek için ısıtılmasını içerir. Dış kabuklar çıkarılır ve içindeki koka çekirdeği uç adı verilen küçük parçalar halinde doğranır. Bu uçlar daha sonra genellikle "kakao likörü" veya "kakao kütlesi" olarak adlandırılan bir sıvı haline getirilir. Bu özel fabrikada, "kakao kütlesi" sahada üretilmek yerine sevk edilir, bu nedenle üretim sürecini oradan alacağız. Bu fabrikada, en azından sütlü çikolata yapımında ilk adım, ürünün süt kısmını karıştırmaktır. Sıvı süt kullanılabilirken, bu durumda büyük karıştırma teknelerine süt tozu eklenir. Yeterince toz eklendiğinde, makine pürüzsüz bir karışım elde etmek için tozu suyla çalkalar. Bu makineler, tozu ve suyu pürüzsüz, sütlü bir maddeye karıştırarak, yavaş ama emin adımlarla dev mutfak robotları gibi çalışır. Karışım daha sonra daha fazla havalandırmak ve karıştırmak için başka bir makine kullanılarak başka bir çalkalama turuna tabi tutulur. Daha sonra üretilecek çikolatanın cinsine göre kakao tozu, süt ve bir miktar şeker ile istenilen doku, tat ve renge ulaşılıncaya kadar karıştırılır.
Adım 2: Çikolatayı kalıplara ekleme
Çikolata çalkalanırken çikolataların kalıpları başka bir makineye yüklenir. Bu durumda, kalıplar bir dizi küçük çikolata parçası yapacaktır. Bu kalıplar daha sonra çikolata ile doldurmak için yerlerine taşımaya hazır bir makineye beslenir. Aynı zamanda hazırlanan sıvı çikolata makinede bulunan özel bir hazneye damlatılarak kalıplara dökülmeye hazır hale getirilir. Kalıplar daha sonra onları çikolata dökücüye besleyen özel bir titreşimli taşıma bandına yüklenir. Sıvı çikolata daha sonra kalıplar memelerin altından geçerken kalıpların içine damlatılır. Kalıplar döküldükten sonra, çikolatayı düzleştirmek ve oluşabilecek hava boşluklarını gidermek için taşıma bandı tarafından titreştirilirken makinenin içinde ve dışında hareket etmeye devam eder. Beyaz çikolata gibi diğer çikolata türleri için de benzer bir işlem farklı makinelerde gerçekleşir. Kalıpların şekilleri ve boyutları, arzu edilen nihai ürüne bağlı olarak açıkça büyük ölçüde değişir. Bazı durumlarda, sıvı çikolata, sürülebilir çikolata vb. şeyler için basitçe kaplara dökülür. Bu gerçekten nihai ürünün ne olduğuna bağlıdır. Kalıplar doldurulduktan sonra, çikolatalar soğuması ve katılaşması için daha fazla taşıma bandı boyunca beslenir.
3. Adım: Çikolataları sarmak
Daha sonra, kalıplar üretim hattının başka bir bölümü tarafından boşaltılır ve gevşek çikolatalar yine başka bir dizi taşıma bandına beslenir. Konveyör boyunca bir noktada, dijital sensörler her bir çikolata parçasını sayar ve tutarlılık ve kalite açısından kontrol eder. Yine de hattın ilerisinde, vasıflı işçiler daha fazla kalite kontrolü yapmak için rastgele çikolata parçaları seçerler. Bu aşamadan sonra, çikolata parçaları markalama ve paketleme için başka bir makineye beslenir. Bir makine, her bir çikolatayı tek tek alır ve tek bir pürüzsüz ve hızlı hareketle paketler. Sarıldıktan sonra, her bir çikolata daha sonra bir oluğa bırakılır ve bir kapta toplanır. Bu kaplar daha sonra dış paketleme ve markalama ve son bir kalite kontrol işlemi için diğer makinelere beslenir. Bu yapıldıktan sonra, paketler daha sonra sevkiyat için hazır kutulara elle paketlenir. Mutlu günler! (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.