VİDEO - Diyarbakır’dan Barış çağrısı

VİDEO - Diyarbakır’dan Barış çağrısı
1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle 328 STK adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, yıllardır süren şiddet ve güvenlikçi yaklaşımların Kürt Meselesini derinleştirdiğini ve toplumsal barışa zarar verdiğini belirtti.

Haber: Sait Bayram/Foto-Görüntü: Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle 328 STK adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, yıllardır süren şiddet ve güvenlikçi yaklaşımların Kürt Meselesini derinleştirdiğini ve toplumsal barışa zarar verdiğini belirtti. Barışın Türkiye’nin öncelikli gündemi olması gerektiğini ifade eden Eren, barışçıl bir çözüm süreci için tüm aktörlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı'nda kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı, Diyarbakır ve çevresindeki 328 Sivil Toplum Örgütü adına Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren okudu.

Av. Eren, barışın temel insan hakkı olduğunu ve savaşların olmadığı bir dünyanın herkesin en büyük arzusu olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletlerin kuruluş antlaşması ve temel belgelerine atıfta bulunarak, uluslararası toplumun barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu vurguladı.

Dünya genelinde savaşlar ve çatışmaların devam ettiğine dikkat çeken Eren, Son 10 ayda Filistin’de meydana gelen saldırılarda 40 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini ve bu saldırıların özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde ağır etkiler yarattığını ifade etti.

“BARIŞ İÇİN SAVAŞLARA KARŞI ISRARLI MÜCADELE EDİLMESİ GEREKİR”

Eren, Barış için savaşlara karşı ısrarlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğine değinen Av. Eren, toplumsal deneyimlerin barışın önemini pekiştirdiğini ve geçmişte Kürt Meselesinin demokratik çözümüne yönelik başlatılan süreçlerin toplumsal beklentiler doğrultusunda neticelenmediğini aktardı. Eren, yeniden başlayan çatışmalar ve şiddet olaylarına rağmen, toplumun barışı önceleyen ve diyalog ve müzakereyi temel alan bir çözüm sürecine dair güçlü bir beklenti içinde olduğunu ifade etti.

“YENİ BİR ÇÖZÜM İRADESİNİN OLUŞMASI GEREKİR”

Şubat ayında Diyarbakır’da yapılan toplantılarda, Kürt Meselesinde çözüm için önemli tespitler yapıldığı, ekonomik krizlerin ve güvenlikçi politikaların bu meselenin çözümsüzlüğündeki rolüne dikkat çekildiği belirtilen Av. Eren, yeni bir çözüm iradesinin oluşması gerektiğini vurguladı.

SİLAHLAR SUSSUN ÇAĞRISI!

Eren, Bu çerçevede, silahların susması ve TBMM'nin bu meselenin çözümü konusunda sorumluluk üstlenmesi çağrısını yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Eren, yıllardır süren şiddet ve güvenlikçi yaklaşımların Kürt Meselesini derinleştirdiğini ve toplumsal barışa zarar verdiğini belirterek, Son dönemde düğünlerde Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kişilerin gözaltına alınması gibi olayların, barışçıl ve demokratik çözümün önündeki engelleri bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Eren, açıklamasında son olarak, barışın Türkiye’nin öncelikli gündemi olması gerektiğini ve barışçıl bir çözüm süreci için tüm aktörlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum