Diyarbakır’daki Kadın Muhtarlardan ’Şiddet’e karşı tek ses; “Birlikte mücadele etmeliyiz”
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER - Diyarbakır'daki kadın muhtarlar, son dönemlerde artış gösteren kadın şiddeti ve cinayetlerine karşı toplumsal bir çağrı yaptı. Bağlar İlçesi'ne bağlı Şeyh Şamil Mahallesi Muhtarı Çiçek Gözen, Körhat Mahallesi Muhtarı Dilek Dere, Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi Muhtarı Sadiye Sebat Korkutan ve Kooperatifler Mahallesi Muhtarı Fatima Kantar, kadınlara yönelik şiddetin son bulması için Tigris Haber’e değerlendirmelerde bulundu.
DERE: “İYİ HAL İNDİRİMİ ADALET DUYGUSUNU ZEDELİYOR”
Bağlar İlçesi Körhat Mahalle Muhtarı Dilek Dere, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin yalnızca bireysel olaylar değil, toplumun tamamını etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kadınların yaşam haklarının korunması için yasaların daha etkin uygulanmasını ve cezaların caydırıcı hale getirilmesini talep eden Dere, özellikle kadın cinayetlerinde uygulanan iyi hal indirimlerinin adalet duygusunu zedelediğini belirtti.
“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN YAYGINLAŞTIRILMALI”
Dere, kadın-erkek eşitliği bilincinin küçük yaşlardan itibaren toplumda yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, eğitim sistemi ve kültürel normlar üzerinden kadınların güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almasının şiddete karşı duruşu güçlendireceğini ifade eden muhtar, yerel yönetimlerin bu süreçte kritik bir role sahip olduğunu söyledi. “Kadınlarımızın güvenli ve eşit bir yaşam sürmeleri için mahallelerimizde her türlü desteği sağlamaya hazırız” diyen Dilek Dere, şiddetin önlenmesi için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
GÖZEN, ŞİDDETİN CİDDİYETİNE VURGU YAPTI
Merkez Bağlar İlçesi Şeyh Şamil Mahallesi Muhtarı Çiçek Gözen de, İstanbul Fatih'te yaşanan bir cinayet ve Beyoğlu'nda sokak ortasında bir genç kızın taciz edilmesi gibi olayların, toplumun her kesimini etkileyen travmatik örnekler olduğunu ifade etti. Gözen, “Bu olaylar, kadına yönelik şiddetin toplumda yarattığı derin yaraları gözler önüne seriyor. Bu nedenle, her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için yılmadan ve yorulmadan mücadele etmeliyiz” dedi.
MADDE BAĞIMLILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için madde bağımlılığı ile mücadele edilmesi gerektiğini belirten Gözen, “Şiddetin altında çarpık bir zihin yatmakla birlikte, madde bağımlılığı da bu şiddeti tetikleyen en büyük etkenlerden biri. Bu nedenle, madde bağımlılığı ile mücadele için desteklenmeli ve zehir tacirlerine karşı daha sert cezalar uygulanmalıdır,” diye ekledi. Ayrıca, şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmanın, hayatları kurtarma ve yarıda kalmış hayalleri tamamlamada kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
SOSYAL MEDYA DUYARLILIĞI
Cinayet görüntülerinin sosyal medya üzerinden paylaşılmasının topluma ve ölen kişinin yakınlarına olumsuz etkileri olduğunu belirten Gözen, “Bu konuda göstereceğimiz hassasiyet, şiddete karşı atacağımız somut adımlar kadar önemlidir” dedi.
KORKUTAN: “DEVLET ACİLEN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR”
Şehitlik Mahallesi Muhtarı Sadiye Sebat Korkutan da, kadın cinayetlerinin önlenmesi için devletin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. “Devlet bu işe dur demeli. Birine idam cezası getirilmesi, bu tür olayların önüne geçebilir. Kadınlar kimsenin malı, kölesi ya da esiri değildir,” ifadelerini kullandı. Korkutan, kadınların ayakları üzerinde durdukça erkeklerin bunu hazmedemeyip şiddet uyguladığını dile getirdi.
KANTAR: “TOPLUMSAL DUYARLILIK ARTIRILMALI”
Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahalle Muhtarı Fatima Kantar ise, tüm toplum kesimlerine seslenerek, kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi için toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğini söyledi. Kantar, “Kadın cinayetlerine karşı daha fazla ses çıkarmalı, toplum olarak birlik olmalıyız. Kadınlar, toplumun vazgeçilmez bir parçasıdır ve onlara yönelik her türlü şiddet, tüm insanlığa bir saldırıdır” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.