Diyarbakır’daki boğmaca vakalarını Bakan’a sordu
DEM Milletvekili Serhat Eren, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;
TİGRİS HABER - “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta yoğun bakıma yatırılan ve yaşamını yitiren 3 bebekten ikisinin “boğmaca” testi pozitif çıktı. Bir yaş altındaki 3 çocuktan M.Ç ile A.D.G’nin yapılan boğmaca testlerinin pozitif çıkması nedeniyle kentimizde bulunan sağlık otoriteleri alarm durumuna geçilmesini ve acilen önlemler alınmasını istiyorlar. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne her gün ortalama 2 bebeğin boğmaca şüphesi ile yatırıldığı iddia edilmektedir.
Amed Sağlık Platformu son dönemlerde artış gösteren Boğmaca vakalarına ve buna bağlı bebek ölümlerine ilişkin dün Amed Tabip Odasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Amed Sağlık Platformu adına açıklamayı yapan Amed Tabip Odası başkanı Veysi Ülgen, her yıl dünyada yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan Boğmaca vakalarının artması ve ölümlerin yaşanmasının ardından platform olarak açıklama yapmaya karar verdiklerini söyledi. Ülgen, “Bilindiği üzere Boğmaca, aşı ile önlenebilen hastalıklardan olup her yaşta görülebilmekle beraber en çok bir yaş altı bebekleri etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu husus, toplum sağlığını ciddi oranda etkileyen bir durumdur. İlimiz Amed’te ve Bölgemizde; gerek Amed Tabip Odamıza gelen bilgiler ve gerekse sağlık çalışanlarınca Sağlık Emekçileri Sendikası'na ulaşan, sahada yapılan klinik gözlem ve araştırmalarımız çerçevesinde; son aylarda özellikle çocuklarda görülen Boğmaca vakalarında artışların olduğu ve buna bağlı ölümlerin görüldüğü tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Boğmacanın, her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber en çok çocukluk çağı hastalığı olup özellikle bir yaş altı bebekleri etkileyen ve ölümcül sonuçlar doğuran bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyleyen Ülgen, oldukça bulaşıcı bir hastalık olup bulaşma yolu damlacık enfeksiyonu olduğunu söyledi. Ülgen, “Hastalık, haftalarca süren öksürük krizleri ile seyreder. Ciddi vakalarda öksürük uzun süre devam edebilmekte ve kişi haftalarca bulaştırıcı olabilmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi 7 ila 10 gündür. Hastalığın ilk dönem belirtileri; burun akıntısı, nezle, hapşırık gözlerde yaşarma, halsizlik, hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri olan bulgulardır. Sonraki dönemde ise, hastada öksürük krizleri başlar. Zaten hastalığın en tipik belirtisi boğulurcasına olan aralıksız öksürük nöbetleridir. Öksürük nöbetleri altı ila sekiz hafta kadar uzun bir süre devam edebilir. Daha sonraki iyileşme döneminde ise, öksürük krizlerinin şiddetinin ve sıklığının azalarak kaybolduğu görülür” dedi.Ülgen, söz konusu hastalığın sosyo- ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, toplu yaşam alanlarında, kalabalık zaruri yaşam koşullarında yaşayanlarda, yetersiz ve/ya kötü beslenme koşullarında artış eğilimi gösterdiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Toplumu bilinçlendirme amaçlı, yukarıda kabaca ana hatları ile değindiğimiz klinik belirtilerle seyreden ve ölümcül olan Boğmaca vakalarından korunmanın yegâne yolu AŞI’dır. Koruyuculuğu yüksek olan Boğmaca aşısı, karma aşı şeklinde, bebek ve çocuklarda 2,4,6 ve 18. aylarda uygulanmaktadır. Ancak, yeni doğan bebeklerin aşılanıncaya kadar anneden geçen antikorla korundukları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, toplumsal bağışıklamanın sağlanması için gebelik döneminde ve yetişkinlerde Tetanoz- Difteri- Boğmaca aşılarının uygulanması mutlaka gerekmektedir. Son dönemde görülen Boğmaca vakalarındaki artış ve bebek ölümleri, gebelik döneminde bu aşının rutin aşı programına eklenmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.”
Milletvekili Eren, Bakana şu soruları sordu;
- Diyarbakır'da boğmaca vakalarının artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır?
- Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Diyarbakır’da boğmaca şüphesi ile hastanelere yatırılan bebek sayısı kaçtır? Bu bebeklerin kaçı boğmaca nedeniyle hayatını kaybetmiştir?
- Diyarbakır'da boğmaca salgınının önlenmesi için hangi acil önlemler alınmıştır? Alınacak başka önlemler var mıdır?
- Boğmaca aşısının yeterli düzeyde uygulanıp uygulanmadığına dair bir denetim yapılmakta mıdır? Bu konuda eksiklikler varsa giderilmesi için ne tür tedbirler düşünülmektedir?
- Gebelik döneminde boğmaca aşısının rutin aşı programına eklenmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
- Diyarbakır ve bölgedeki diğer illerde boğmaca vakalarına karşı toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmaları yapılmakta mıdır?
- Boğmaca aşısının erişilebilirliğini artırmak ve aşılanma oranlarını yükseltmek için Sağlık Bakanlığı tarafından hangi adımlar atılmaktadır?
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.