Diyarbakır'da uyarıya rağmen anız yangınları devam ediyor
Mehmet TÜRK
TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden sık sık yapılan uyarılara rağmen anız yangınlarına devam edilmesi, doğaya ve toprağa verdiği zararı arttırıyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, anız yangınlarının toprakta verimi düşürdüğünü, erozyonu tetiklediğini, havayı kirlettiğini ve biyolojik çeşitliliği azalttığını belirterek, "Anız yakmaktan uzak duralım, alternatif yöntemleri kullanalım" dedi. Öte yandan, Karacadağ Bölgesi’ndeki bir yangın, korku filmi sahnesi gibi görüntülendi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, kent genelinde anız yangınlarının artmasına ilişkin açıklama yaptı. Tarımın sürdürülebilirliğini ve doğanın dengesini korumak adına anız yakmanın olumsuz etkilerini dikkate almanın büyük önem taşıdığını belirten Yıldız, anız yakmanın, toprak verimliliğini olumsuz etkileyen ve ekosisteme ciddi zararlar veren bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
Anız yakmanın zararları
Anız yakmanın doğaya olumsuz yansımasını 5 başlık altında toplayan Yıldız, bu maddeleri ve yarattığı tahribatları şöyle sıraladı:
Toprak Verimliliği: Anız yakma, toprağın organik maddesini yok ederek, verimliliğin azalmasına neden olur. Bu durum, uzun vadede tarımsal verimliliğin düşmesine yol açar.
Erozyon: Anız yakılması, toprağın koruyucu bitki örtüsünü ortadan kaldırarak, rüzgar ve su erozyonunu artırır. Bu da toprak kaybına ve çoraklaşmaya sebep olur.
Hava Kirliliği: Anız yakma, atmosferde karbon salınımını artırarak hava kirliliğine yol açar. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
Biyolojik Çeşitlilik: Anız yakma, toprağın altındaki faydalı mikroorganizmaların ve böceklerin ölümüne neden olur. Bu da biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına yol açar.
Yangın Riski: Anız yakma, kontrolsüz yangınların çıkmasına ve yayılmasına neden olabilir. Bu yangınlar, hem tarım alanlarına hem de çevredeki yerleşim yerlerine büyük zararlar verebilir.
"Alternatif yöntemleri kullanalım"
Anız yakmak yerine alternatif yöntemleri kullanmanın, hem toprağın sağlığını korumak hem de çevreyi sürdürülebilir kılmak açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Yıldız, "Anızların toprakla karıştırılması, organik gübre kullanımı ve tarımsal atıkların kompost haline getirilmesi gibi yöntemler, sürdürülebilir tarım uygulamaları için uygun ve etkili çözümler sunmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve tarımsal verimliliği artırmak adına, anız yakmaktan kaçınmanızı ve bu konuda çevrenizde farkındalık yaratmanızı önemle rica ediyoruz" dedi.
Korku filmi gibi anız yangını
Karacadağ Bölgesi'nde akşam saatlerinde başlayan anız yangını, Dicle Üniversitesi'ndeki Dicle Vadi Evleri'nden çekilen fotoğraflarda, korku filmlerini aratmadı. Çok büyük bir yangın çıkmış havası yaratan anız yangınında, havayı nasıl kirlettiğini ise gözler önüne serdi. Kilometrelerce uzak olmasına rağmen çok yakındaymış görünen yangın alevleri, şehir merkezindeki yüksek binaları aştığı çıplak gözle görüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.