Diyarbakır'da "Şeyh Said Bulvarı" ismine yürütmeyi durdurma kararı

Diyarbakır'da "Şeyh Said Bulvarı" ismine yürütmeyi durdurma kararı
Diyarbakır'da bulunan bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesine yönelik olarak Zafer Partisi'nin açtığı iptal davasında önemli bir gelişme yaşandı. Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, bu isim değişikliğine yönelik olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TİGRİS HABER - 19 Aralık 2023 tarihinde, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Diyarbakır’daki bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesinin iptali için Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bu başvurunun ardından mahkeme, yürütmenin durdurulması yönünde karar aldı.

Bulvara o ismi Kayyım yönetimi vermişti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 6 Aralık günü sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla, şehrin trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak yeni çevre yolunun inşaatına başladığını duyurdu. Bu yol, Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayan, 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki Şeyh Said Bulvarı olarak adlandırılmıştı. Belediye bu projenin Diyarbakır’a büyük değer katacağını belirterek, çalışmaların fotoğraflarını da paylaşmıştı.

Zafer Partisi Lideri hükümete tepki göstermişti

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, belediyenin vali tarafından yönetildiğini hatırlatarak, hükümete tepki göstermişti. Belediye yönetimi ise bulvara Şeyh Said isminin daha önceden verilmiş olduğunu savunmuştu. Şeyh Said ismi, 29 Kasım 2011 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla, dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından verilmişti. Ayrıca, Şeyh Said’in idam edildiği Dağkapı Meydanı’na da 12 Ağustos 2014’te “Şeyh Said Meydanı” ismi verilmişti.

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 19 Aralık 2023 tarihinde Trabzon Adliyesi’ne giderek dava dilekçesini verdi. Geçtiğimiz gün görülen davanın duruşmasında mahkeme, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararda, Belediye Meclisi kararının mülki idare amiri tarafından onaylanmamış olması, davacı tarafından usuli eksiklik olarak belirtilirken, davalı idare ise ortada kesinleşmiş bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Ancak Danıştay Sekizinci Dairesi’nin benzer bir davada verdiği karar doğrultusunda her iki tarafın da iddiaları yerinde görülmedi. Bu nedenle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

İtiraz Süreci

Mahkeme kararı, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere, 05 Temmuz 2024 tarihinde usul yönünden oy çokluğu, esas yönünden ise oybirliğiyle alındı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.