VİDEO - Diyarbakır'da sebze ve meyvede büyük kriz!

VİDEO - Diyarbakır'da sebze ve meyvede büyük kriz!
Diyarbakır Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Fırat Taş, sebze ve meyve sektöründe ciddi sorunların yaşandığını belirterek, son yılların en kötü sezonunu geçirdiklerini ve satışlarda büyük düşüş yaşadıklarını söyledi.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da sebze ve meyve sektöründe yaşanan kriz derinleşiyor. Diyarbakır Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Fırat Taş ve semt pazarı esnafı Abdulgafur Adanır, sektördeki sorunlara ilişkin endişelerini Tigris Haber'e anlatarak, yetkililerden acil destek talep etti.

"SON YILLARIN EN KÖTÜ SEZONUNU GEÇİRİYORUZ"

Diyarbakır Sebze ve Meyveciler Oda Başkanı Fırat Taş, son yılların en kötü sezonunun yaşandığını belirterek, gerekçesinin de sektördeki ağır ekonomik koşulları olduğunu ifade etti. Taş, sebze ve meyve satışlarında büyük bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, "Yeni halimize kimse gelmiyor, alışverişimiz yok.

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-1.jpeg

Domatesin kilogram fiyatının 5 TL, ancak çiftçiye maliyeti 6-7 TL. Bu durumda, çiftçilerin sebze ve meyve üretimini sürdürülebilmesi mümkün görünmüyor. Bu durum aynı zamanda sebze ve meyve sektörünü de olumsuz etkiliyor ve piyasada büyük bir fiyat dengesizliğine yol açıyor" dedi.

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-2.jpeg

KORSAN KOMİSYONCULAR VE FİYAT DENGESİZLİKLERİ

Korsan komisyoncuların sektörde sorun yarattığına işaret eden Taş, korsan satıcıların, vergi ödemeden ve kayıt dışı olarak ürün sattığını anlattı. Bu durumun sektördeki düzeni bozduğunu ve fiyatların aşırı şekilde yükselmesine neden olduğunu kaydeden Taş,

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-3.jpeg

"Hal komisyoncularından 6 TL’ye alınan domates, marketlerde 25-30 TL’ye satılıyor. Bu fiyat farkı vicdansızlıktır. Yetkililerden korsan satıcılarla mücadelede daha etkin bir destek ve denetim talep ediyoruz" diye konuştu.

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-4.jpeg

EKONOMİK KRİZ VE ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ

Yeni Hal’deki dükkân sayısının 213 olduğunu, ancak aktif olan dükkân sayısının 120’ye düştüğünü aktaran Taş, bu düşüşün ekonomik kriz nedeniyle yaşanan alım gücünden kaynaklandığını söyledi.

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-5.jpeg

Vatandaşların ev ve arabalarını satarak faize yatırdığına dikkat çeken Taş, ekonomik koşullardaki bu olumsuzluğun sektörde büyük bir daralmaya yol açtığını belirtti.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ VE MAĞDURİYETLER

Semt pazarı esnafı Abdulgafur Adanır ise, pazar yerlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Adanır, "Ticaret kitlenmiş durumda, mevcut sorunlarımızı Yeni Hal’e de yansıtmak zorunda kalıyoruz. Daha önce semt pazarlarında 10 ton meyve ve sebze satarken, şimdi 2 ton ancak satabiliyoruz. Bu düşüşün, vatandaşların alım gücündeki azalmadan kaynaklanıyor. İnsanlar artık alışveriş yapamaz hale gelmiş. Semt pazarlarında korsan satıcılar var. Vergi ödemiyor, kira ödemiyor ama ürün fiyatını bizimle aynı satıyor ve kar marjı yükseliyor. Bizim masraflarımız var, mecburen kar etmek için daha yüksek fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Bu adaletsizlik yaygın hale geldi. Ayrıca, yaşlı pazarcıların zor koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Bu sorunlarımızın çözülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

diyarbakirda-sebze-ve-meyvede-kriz-6.jpeg

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Fırat Taş ve Abdulgafur Adanır, yetkililere çağrıda bulunarak, sektördeki sorunların çözülmesi için daha fazla destek ve denetim talep etti. Taş, özellikle Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nden bu konuda daha etkin bir müdahale ve destek beklediklerini belirtti. Her iki temsilci de, yaşanan ekonomik kriz ve sektördeki düzenleme eksikliklerinin, hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkilediğini ve bu sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.