Diyarbakır’da Kız Kardeşim Projesinin ‘ilham buluşması’ gerçekleşti
Diyarbakır Ticaret Borsası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Coca Cola işbirliğinde yürütülen Kız Kardeşim projesinin ‘ilham buluşması’ paneli Diyarbakır’da gerçekleşti.
Diyarbakır Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirilen Kız Kardeşim projesinin ‘ilham buluşması’na Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, TOBB Özel Sektörler ve Girişimciler Dairesi Başkanı Ozan Acar, Coca Cola Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgesi Teknik İşler Direktörü Canan Kestane, İTÜ İletişim ve Pazarlama Direktörü Rektör Danışmanı Gülname Turan, İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç, DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Sevim Vural ile DTB ve DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis üyeleri katıldı.
Kaya: Başaracaklarına inanacaklar
Kadınların kendilerini güçlü hissetmesinde iki faktörün önemli olduğunu belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Kadınların girişimci olması ve iş alanına atılabilmesi için iki temel şeyi yapmak lazım, birincisi bizim kadın meclisinde olduğu gibi kadınların sivil toplum ve hata siyasette örgütlenmelerini sağlamak ikincisi ise bugün gerçekleşen etkinliktir. Gerçekten kadınları alanlara getirmek ve örgütlemek çok önemlidir. Ama aynı zamanda yapabilir mi de vermek lazım. Ben başarabilir mi böyle çalışmalarda sizleri görerek bu duygulara sahip olacaklar. Alanlara gelecekler ve başarabileceklerine inanacaklar” diye konuştu.
Ticaret Borsası Başkanı (DTB) Engin Yeşil ise, teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz dünyasında kadınların ekonomik hayata etkin katılımları için iletişim teknolojilerinden yararlanmaları, temel finansal konularda bilinçlenmeleri ve girişimcilik becerilerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Yeşil: Ekonominin cinsiyeti olmaz
Yeşil şunları söyledi, “Bugüne kadar 20000 kadına eğitim verilmiştir. 2020 yılında da 10.000 kadına daha eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Kadınların geleceğe bakışı, yeni çağa uyum sağlama becerileri ülkemizi daha zengin yarınlara taşıyacak. Kız Kardeşim Projesi, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 8’ine doğrudan katkı yapan bir proje. Kadın-erkek eşitsizliğini azaltmayı hedefliyor. Kadın girişimciliğini artırmayı ve çocukların daha iyi bir geleceğe kavuşmasını hedefliyor. Sürdürülebilir kalkınma için özel sektör-sivil toplum işbirliğini öne çıkarıyor.
Daha güçlü ve zengin bir Türkiye ancak kadınların hak ettikleri yere gelebilmesiyle mümkün olacaktır. Şunu unutmayalım Aklın Başarının ve Ekonominin cinsiyeti olmaz. Kendini geliştiren, içindeki potansiyeli ve enerjiyi açığa çıkaran kadınlar, öncelikle kendilerine, çocuklarına ve ailelerine, ardından da topluma daha faydalı olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün salona dinleyici olarak gelen kadınları, başarılı bir girişimci olarak, kendi başarı hikayelerini anlatmak üzere gelecekte yeniden burada görmeyi umut ediyorum’’ şeklinde konuştu.
Fırsat eşitsizliği
DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl ise, Türkiye’de toplumsal cinsiyete dayalı kişi başına düşen brüt milli gelir kalemi kadınlarda 10 bin 648 dolar civarında iken, erkeklerde 27 bin dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak,’’ Bu dudak uçuklatan farkın nedenini toplumsal cinsiyet rolleri ve fırsat eşitsizliğidir. Kız Kardeşim Projesi’nin işte tüm bu dile getirdiğim gerekçelerle, teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz modern dünyasında. Hayatın ritmine ayak uydurabilmek için kadınların, iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları çok önemlidir.
İl, ‘’Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası bünyesinde kurduğumuz kadın meclisimiz, girişimci iş kadınları arasında güçlü bir dayanışma ağı kurmayı hedeflerken, odaların yetki organlarında yer alması çalışmalarını da sürdürmektedir. Meclisimiz aynı zamanda bölge iş kadınları için de öngörü oluşturulması çabasını göstermektedir. Deneyimlerimizi birikimlerimizi paylaşmayı seçerek güçlenebiliriz’’ dedi.
Kadınlar aktif rol almalı
İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç ise yaptığı konuşmasında çalışma hayatında karşılaştığı zorlukları ve başarısını anlatarak kendi yaşantısında zorluklarla nasıl mücadele ettiğini belirtti. Diyarbakır’da kadın girişimcilerin içinde yer almasını umduğu birçok projeyi başlattıklarını ve bir çok sivil toplum örgütünde kadınların aktif rol almalarını sağlayacak aktiviteler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır operatörlüğünde, Coca Cola Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgesi Teknik İşler Direktörü Canan Kestane, İTÜ İletişim ve Pazarlama Direktörü Rektör Danışmanı Gülname Turan katılımlarıyla panele geçildi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.