Diyarbakır’da kiralar asgari ücreti geçti, Kiralık ev yok!
Özel Haber/Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Büyükşehir statüsündeki Diyarbakır’da 8 yıldan beridir yeni imar alanları açılmıyor. Kentin nüfusu her geçen gün artarken, konut sayısı ise yerinde sayıyor. Nüfusu 2 milyona yaklaşan kentte, kiralık konut sıkıntısı baş göstermeye başladı. Var olan konutların kiraları Bağlar bölgesinde 300 liradan 800 liraya yükselirken Diclekent, 75. Yol Bölgesi’nde 4 bin liraya dayandı.
Sınıfsal kutuplaşma artıyor
Kira zamlarının yıllık yüzde 15’i aşmaması gerekirken, Diyarbakır’da ev sahipleri bu yasayı da sıklıkla ihlal ediyor. Tek maaşlı bir memur ya da asgari ücretli bir çalışanın 4 bin lira kira bedeliyle Diclekent bölgesinde oturma şansı olmadığı için, fiyatların yüksekliği kentte sınıfsal ve sosyal kutuplaşmayı da beraberinde getiriyor.
Satılık konutlarda fiyat 1 milyonu aştı
Satılık konutlarda da durum farklı değil. 3 yıl önce 250 -300 bin lira bandında olan konut fiyatları şuan bir ya da bir buçuk milyon bandında. Konuyla ilgili bilgi veren Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, kentte 8 yıldır imar alanlarının açılmadığına dikkat çekti. İnşaat malzemelerinde fiyat artışının da yüzde yüze vardığını belirten Koç, “Demirin tonu 3 bin 300 lirayken, 7 bin 700 liraya yükseldi. Bir metreküp beton 150 lirayken, 285 liraya yükseldi. Maliyet yükseldiği için müteahhitler ev fiyatlarını yükseltti” dedi.
Arsa oranları yüzde 50’ye yükseldi
Arsa sahiplerinin müteahhitlerden arsa karşılığı aldığı daire miktarının yüzde 10’lardan yüzde 50’lere yükseldiğini kaydeden Koç şunları söyledi: “Birkaç yıl önce müteahhit arsa sahibine arsa karşılığı bir iki daire verirken, şimdi arsa sahibi payını yükseltti. Müteahhit bu durumda maliyeti karşılamak için fiyatı yükseltiyor. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyor.”
‘Yeni arsalar imara açılmalı’
Yeni arsalar imara açılmazsa konut sıkıntısının önümüzdeki yıl daha da belirgin hale geleceğini belirten Mustafa Koç, yerel yönetimlerin acilen soruna el atmasını istedi. “Karacadağ Bölgesi, Mardin Yolu, Ergani ve Silvan yolu üzerinde tarıma elverişsiz araziler var” diyen Mustafa Koç, bu bölgelerin acilen imara açılmasını istedi. Diyarbakır’a nüfus artışı ile orantılı bir konut politikası izlenmesi gerektiğinin altını çizen Koç, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’nın (DTSO) üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.