Diyarbakır’da “Kanlı Ay” tutulması

Diyarbakır’da “Kanlı Ay” tutulması
2024 yılının son Süper Kanlı Ay tutulması Diyarbakır’da da izlendi. Sabah 05.15'te Dünya'nın, Güneş ile Dolunay'ın arasına geçmesiyle başlayan tutulma, 06.00'ya kadar sürdü ve görsel bir şölen oluşturdu.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Gök bilimi ve gök olaylarına ilgi duyan vatandaşların beklediği “Kanlı Ay” tutulması sabah saat 05.15 sıralarında başladı.

kanliay-1.jpg

Dünya’nın Güneş ile Dolunay’ın arasından geçmesi sırasında Güneş’in gölgesinin Ay’ın yüzeyine düşmesiyle gerçekleşen Kanlı Ay tutulmasında, ay olduğundan 14 kat daha büyük gözüktü ve kırmızı bir renge büründü.

kanliay-2.jpg

Dünya’nın bir çok ülkesi ve Turkiye’de de izlenen Kanlı Ay tutulması Diyarbakır’da da 45 dakika kadar izlendi.

kanliay-3.jpg

Zaman zaman bulutlardan dolayı parçalı bir şekilde görülen Kanlı Ay’ı fotoğraf sanatçılarının yanı sıra meraklı vatandaşlarda gözlemledi.

kanliay-4.jpg

NADİR OLAY

Üç gök olayınım bir araya gelmesiyle oluşan Süper Kanlı Ay tutulması Süper Kanlı Ay Tutulması, nadir bir astronomik olaydır.

kanliay-5.jpg

Bu 3 gök olayının birincisi Süper Ay’dır. Ay’ın Dünya'ya en yakın konumda (perigee) olduğunda daha büyük ve parlak görünür. Bu duruma Süper Ay denir.

kanliay-6.jpg

İkincisi ise, Ay tutulması sırasında Ay, Dünya'nın gölgesine girdiğinde tamamen karanlık olmaz. Bunun yerine, güneş ışınları Dünya'nın atmosferinden kırılarak Ay'a ulaşır ve kırmızımsı bir renk tonuna bürünmesine yol açar.

kanliay-7.jpg

Bu kırmızı renge ise Kanlı Ay denir. Üçüncü aşamada ise, Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı hizada olduğu zaman Ay tutulması meydana gelir. Bu sırada Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.