Diyarbakır'da Kadın Cinayetlerine Karşı Protesto: "Bu Bir Bireysel Cinayet Değil, Politik Bir Suçtur"

Diyarbakır'da Kadın Cinayetlerine Karşı Protesto: "Bu Bir Bireysel Cinayet Değil, Politik Bir Suçtur"
'Yerel Yönetimlerde Kadın Politikaları Çalıştayı' kapsamında Diyarbakır'da buluşan kadınlar, kadın katliamlara karşı Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi önünde açıklama yaptı.

TİGRİS HABER - Açıklamaya, siyasetçi Gültan Kışanak, belediye kadın eşbaşkanları ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamayı yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ayrımcı, cinsiyetçi ideolojiye karşı mücadelelerinin devam ettiğini belirtti.

Şedal, “Kadın kırım politikası, bilinçli bir şekilde siyasi iktidarlar tarafından sürüyor. Bu politikalar üzerinden siyasi iktidarların nefes aldığını, kendilerini yaşattıklarını biliyoruz. Yaşamdan koparılan her bir kadın için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR BİR SUÇ’

Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin toplumda derin bir kriz yarattığını ifade eden Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen de şunları söyledi:

“Her gün bir başka acı haberle karşılaştığımız bu süreçte, kadınların yaşam hakkı gasp ediliyor, ailelerin hayatları parçalanıyor. Şiddetle mücadele etmek yerine, şiddeti meşrulaştıran politikalar ve uygulamalar bu durumu daha da kötüleştiriyor. Özellikle AKP-MHP iktidarı döneminde artan kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğini ve kadınların yaşam hakkının hiçe sayıldığını gösteriyor. Boşanma sürecindeki kadınlar, en savunmasız oldukları bu dönemde şiddete maruz kalıyorlar. Erkekler, kadınları kontrol etmek, kendi iktidarlarını kurmak ve toplumsal normlara dayalı bir kadın modelini zorla dayatmak için şiddete başvuruyor. Amed'de yaşanan bir kadının, çocuklarının önünde boşanmak istediği kişi tarafından katledilmesi, kadın cinayetlerinin geldiği korkunç boyutları gözler önüne seriyor. Bu sadece bireysel bir cinayet değil, aynı zamanda politik bir suçtur. Kadınların evlere hapsedilmek istenmesi, özgür yaşam haklarının ellerinden alınması ve erkek egemen zihniyetin dayatmaları bu cinayetleri meşrulaştıran unsurlar arasında” ifadesini kullandı.

Açıklama, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla sona erdi.

Kaynak:Mezopotamya Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.