Diyarbakır’da 'Halk Sağlığı Günleri’ etkinliği
Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Toplum ve Hekim Dergisi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, “Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri” düzenledi. Bir otelde gerçekleştirilen sağlık günlerine, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyeleri, SES yöneticileri, doktorlar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekilli Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekilli Saliha Aydeniz katıldı.
Açılış konuşması yapan DTO Başkanı Mehmet Şerif Demir, sağılığın bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, anadil ve coğrafyaya bakılmaksızın eşit bir sağlık ısrarlarının devam edeceğini söyledi. Demir, hekimlik yaşamı boyunca hasta hakları için emek veren İlhan Diken adına düzenledikleri konferansla, çözüm önerilerinin ortaya konularak bunun mücadelesi noktasında ortak bir tavır alma hedefinde olacaklarını belirtti.
"Sınıflı toplumlarda herkesin sağlıklı olması mümkün değil"
Prof. Dr. Alaeddin Şenel’in “Eşitlik” adlı konferansıyla başlayan “Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri”, “Sağlık alanındaki eşitsizlik” paneliyle devam etti. Panelde, “Sağlıkta Bölgesel ve Bölge İçi Eşitsizlikler” konusunda konuşan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, kayyumların görevden attığı belediye eşbaşkanlara selam gönderdi. Sağlıklı olmanın ekonomik, politik ve siyasi verilere bağlı olduğunu belirten Hamzaoğlu, “Yaşanan coğrafyada barış, eşitlik ve özgürlük olmalı. Sınıflı toplumlarda herkesin sağlıklı olması mümkün değil. Bunun değişmesi için hedefin büyük olması gerekiyor. Toplumsal sağlık, bireylerin veya toplumun ekonomik, politik ve siyasal yaşamlarına bağlı. Doğal nedenler, ancak toplumsal nedenler üzerindeki etkiyi gösterir” dedi.
Bebek ölümlerinde bölge farkının bulunduğunu kaydeden Hamzaoğlu, 2017 verilerine göre, bebek ölümlerinin en çok yaşandığı yerin Hakkari olduğunu söyledi.
"Kadınların çalıştığı alanlarda eşitsizlik ve iş güvenliği sorunu var"
“Kadın Emeği ve Kadın Sağlığı” konusunda konuşan Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış da çalışma yaşamında çalışan kadın yerine erkeğin seçildiğini belirterek, kadına biçilen rolün anne ve doğurmak olduğunu söyledi. Eğitim alanında kadınların yoğun olduğunu, ancak yönetici olmalarının önüne geçildiğini belirten Özvarış, bunun nedeninin kadının çalışma yaşamında olmasının kabul edilmemiş olmasının sadece bir örneği olduğunu kaydetti. Çalışan kadının iş yüküne, ev işinin de eklendiğini kaydeden Özvarış, “Kadınların çalıştığı alanlarla ilgili eşitsizlik ve iş güvenliği sorunu var. Hamilelik izni ve diğer izinlerde sorunlar var. Bunlara karşın kadınların verdiği bir mücadele var” dedi.
"Aşılanma durumunun hedeflenin çok uzağında"
“Bağışıklamada eşitsizlikler” konusunda konuşan Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, aşının önemine değinerek, aşılanma durumunun hedeflenin çok uzağında olunduğunu ifade etti. Eskiocak, bakanlığın aşı konusunda veri paylaşımı yapmadığını belirterek, aşının olunmaması veya düzenli bir şekilde yapılmayan aşının toplum sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti.
HDP Milletvekilli Saliha Aydeniz de bölgede 90’lı yıllarda yapılan aşılarda ortaya çıkan SSPE hastalığını hatırlatarak, bunun sağlık eşitsizliğinden kaynaklandığını söyledi.
“Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri” panellerle devam ediyor. (Kaynak: MA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.