Diyarbakır’da ev sahibi, kiracı ilişkisi tartışması

Diyarbakır’da ev sahibi, kiracı ilişkisi tartışması
Hükümetin konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranının yüzde 65,07 oranında arttırılabileceği yönündeki kararı tepki gördü.

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - 11 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete ile birlikte yürürlüğe giren konut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. Düzenlemenin sona ermesiyle beraber gözler TÜİK’in açıklayacağı verilere çevrildi. Açıklanan enflasyon verilerinin ardından konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

kira-artis-orani-ev-sahibi-ve-kiraciyi-birbirine-dusurdu1.jpg

Kiracılar da emlakçılar da tepki gösterdi

Dar bütçeli ve emekli vatandaşlar, yüzde 25 zam oranına rağmen kiralarını ödemekte sorun yaşarken, ev sahiplerinin yüzde 65 gibi bir oranda zam yapabilecek olmasına kiracıların yanı sıra emlakçılar da tepki gösterdi.

"Ev sahipleri ve kiracılara karşı karşıya getirdi"

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEMDER) Mustafa Koç, alınan zam kararının ev sahipleri ve kiracılar arasında kavga ve münakaşalara yol açmaya başladığını ifade ederek, "Ayrıca bu zam oranı kesinlikle tutmaz. Bu doğru bir şey değildir. Keşke devlet bunu çıkarmamış olsaydı. Yüzde 65 zam kriteri akla ve mantığa uymaz. Yüzde 25 daha mantıklı ve izahatı vardı. Ortam sakin iken alınan bu karar ciddi sıkıntılara yol açar. Hatta bazı ev sahipleri 6 ayda bir artışa gitmek istiyor. Bu da önümüzdeki günlerde daha büyük olaylara sebebiyet verebilecektir. Bu oranın uygulanması asla mümkün değildir" diye konuştu.

"Kavgalar mahkeme kapılarına taşındı"

Alınan zam kararı ile birlikte bu konuda anlaşmazlığa giren ev sahibi ve kiracıların mahkemeye başvurmaya başladığına işaret eden Koç, şunları söyledi:

"Şuan 20 bin TL olan bir kira, yüzde 65 ile birlikte 30 bin TL’ye yükselecektir. Asgari ücret 17 bin TL. Bunları baz alırsanız bu oranın yüksek olduğu kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Hadi diyelim bir memur 50 bin TL maaş alsın. 30 bin TL kiraya verdiğinde nasıl geçimini sağlayacak? Devletin bu oranı bir kez daha gözden geçirmesi ve bir önlem alması gerekir. Bunun da tedbirini alması da mümkün görünmüyor. Mahkemelerin yoğunluğu artacaktır. Her gün ev sahibi ve kiracılar mahkeme kapılarını aşındırır. Özellikle yüzde 60 zammın ardından mahkemelere gitmelere başladı. Hatta bazı mahkemeler derneğimizden yapıların kira bedelleri ile ilgili bizden görüş almaya başladı. Bu anlamda çok sayıda dosyanın olduğunu biliyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum