Diyarbakır'da Aşı korkusu olana psikolojik destek

Diyarbakır'da Aşı korkusu olana psikolojik destek
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Talaytepe Sağlıklı Hayat Merkezinde Aşı Bilgilendirme Birimi Açıldı.

Ramazan YAVUZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Talaytepe Sağlıklı Hayat Merkezinde Aşı Bilgilendirme Birimi Açıldı. Birimde Aşı yaptırmamış, Aşı yaptırmada kaygı ve korkuları olanlara psikolojik destekte veriliyor. Bir süre önce hizmete açılan Talaytepe Sağlıklı Hayat Merkezinde Halk Sağlığı Uzmanı, Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanının görev yaptığı Aşı Bilgilendirme Birimi açıldı.

ASM'YE GELEMEYENE EVİNDE AŞI YAPILIYOR

Birimde vatandaşlarla yapılan görüşmelerde; Aşıların önemi, gerekliliği, yapılmaması durumunda oluşabilecek sorunlar konusunda vatandaşlar bilgilendiriliyor. Görüşme sonucu aşılarını yaptırmayı kabul eden vatandaşlar Aile Sağlığı Merkezlerine davet edilerek aşıları yapılıyor. Aile Sağlığı Merkezlerine gelemeyen vatandaşların aşıları ise sağlık çalışanları tarafından evlerinde yapılıyor.

diyarbakir-asi-mekezi-3.jpegAŞI İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK

Birimde ayrıca, Aşı yaptırmamış, aşı reddi olan, tereddüt yada kararsızlık nedeniyle aşılarını yaptırmayan veya erteleyen vatandaşlarla görüşmeler gerçekleştiriliyor, aşılar ve önemi konusunda bilgilendirme yapılarak, kaygıları ve korkuları konusunda psikolojik destek sunuluyor.

Çocukluk Çağında uygulanan 13 aşı (Hepatit B, BCG, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Hib, Pnömokok, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Hepatit A ve Suçiçeği)Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılıyor.

HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNDE AŞININ ÖNEMİ

Toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmek Bağışıklama hizmetlerinde temel amaçtır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bağışıklama hizmetleri, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edilmektedir.

Yapılan aşılama çalışmaları sonucunda aşı ile önlenebilir hastalık hızlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Özellikle 1924 -1944 yılları arasında büyük salgınlar ve ölümlere yol açmış olan çiçek hastalığı aşılama çalışmalarıyla 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına da ihtiyaç kalmamış ve 1980 yılında ülkemizde ve tüm dünyada aşılama durdurulmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.