Diyarbakır’da 3 yılda 20 özel okul kapandı
Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Nüfusunun neredeyse üçte bir genç ve eğitim çağında olan Diyarbakır’da eğitim tablosu iç açıcı değil. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Diyarbakır eğitim kalitesi sıralamasında sondan 73’üncü sırada. Kentte yaklaşık 2 bin devlet okulu, 157 özel okul olmasına rağmen, eğitimin kalitesi yükseltilemiyor. Diyarbakır’da 10 özel anaokulu, 34 ilkokul, 37 ortaokul, 30 Anadolu Lisesi, 24 fen lisesi, 1 fen ve teknoloji lisesi, 3 akşam lisesi, 18’de mesleki ve teknik Anadolu lisesi bulunuyor.
En pahalı okul 40 bin
Diyarbakır’daki özel okullar önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kayıtlarını neredeyse tamamladı. Ancak, elektrik, su, kira ve gıda zamları nedeniyle Ocak-Şubat ayında başlayan kayıtlar ve alınan ücretler, maliyetlerin altında kaldı. Diyarbakır’da özel okul fiyatları 15 bin ile 40 bin arasında değişiyor, ortalama ise 20 bin civarında. En pahalı okul, önümüzdeki yıl 40 bin liraya kayıt alıyor. Alım gücü düşen veliler, ücretleri yüksek bulsa da, özel okul sahipleri aynı fikirde değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zam oranının yüzde 36’ının üstüne çıkmayacağını açıkladı, ancak özel okullar bu oranının artan maliyetleri karşılamadığını söylüyor.
‘Bu rakamlarla sürdürülemez’
Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO) Eğitim ve Bilim Vakfı Başkanı Faruk Korkmaz, Diyarbakır’da 40 bin lira olan lise kayıtlarının Urfa’da 60-65 bin bandında olduğunu belirterek, “Diyarbakır çevre illere göre en ucuz kayıt yapan il. En yüksek rakamımız 40 bin lira. Diyarbakır’da bu rakamlarla özel okulculuk sürdürülemez” dedi. Ocak-Şubat ayında alınan kayıt ücretlerinin yıl sonuna kadar eridiğine dikkat çeken Korkmaz, “Maliyetler iki üç katına çıkıyor. Özel okullar ara dönemde artış yapma yoluna gittiğinde, il ya da ilçe hakem kurulları devreye giriyor. Bu sıkıntı yaratıyor” dedi.
20 okul el değiştirdi
Maliyet artışlarının altında ezilen 20 özel okulun ya kapandığını ya da el değiştirdiğini kaydeden Korkmaz, “40-50 derslikli bir okulun aylık ortalama gideri 2-2.5 milyon civarında. Okulun büyüklüğüne küçüklüğüne göre değişiyor ama maliyetler yüksek. 16-18 derslikli bir okulun 50 çalışanı var. Orta büyüklükte bir okul, ortalama 200 çalışanla bu işi yapıyor. Taban fiyatların yükseltilmemesi durumunda özel okulların kapanma riski var” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.