Diyarbakır’da 18 bin öğretmenden bankaya promosyon boykotu
Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Enflasyon karşısında günden güne eriyen promosyon ücretlerinin yükseltilmesi talepleri geri çevrilen Diyarbakır'daki 18 bin öğretmen, promosyon sözleşmesi nedeniyle maaşlarını taşıdıkları bankayla maaş dışında tüm ilişkilerini kesme kararı aldı. Eğitim ve Bilişim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) çağrısına olumlu yanıt veren hükümete yakın Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen), Milliyetçi Hareket Partisi ile Türk milliyetçisi partilere yakınlığıyla bilinen Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) ve siyasi partilere karşı mesafeli olan Tüm Eğitim Çalışanları Sendika (TEÇ-SEN) promosyon ücretlerinin artırılması talebini kabul etmeyen Akbank'a karşı parasal işlemleri durdurmak için harekete geçti. Götürdükleri teklifler banka tarafından geri çevrilen eğitimciler, aldıkları ortak kararla bankadaki ek hesap, otomatik ödeme talimatlarını, para transferlerini iptal etme, bankadan kredi çekmeme kararı aldı.
Sözleşme güncellemeyi reddetti
Yüksek enflasyon karşısında öğretmenlerin alım güçlerinin düştüğünü dile getiren Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube EşbaşkanıZülküf Güneş, buna karşı bankaların karlılık oranın yüzde 400 ile 800'e vardığına dikkat çekerek, bankaların yüksek kar oranlarına karşı öğretmenlerin promosyon sözleşmesinin enflasyon oranında güncellenmesine yanaşmadıklarını ifade etti. Öğretmenlerin 3 yılda bir maaşlarını taşıdıkları bankalarla bir promosyon sözleşmesi yaptıklarını bu süre içinde bankanın da kendilerine bir promosyon ödemesi yaptığını hatırlatan Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Güneş, yaklaşık 1 yıl 6 ay önce merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur'daki 18 bin öğretmenin Akbank'la bir promosyon sözleşmesi yaptığını söyledi. O günden bugüne ekonominin seyrinde dalgalanmaların olduğuna işaret eden Zülküf Güneş, "Ama o gün ekonomik kriz yoktu. Maaş dalgalanması gündemde değildi. Bundan dolayı sözleşmeye, değişen ekonomik koşullara göre güncellenmesine dair bir madde konulmadı. Bu ekonomik dalgalanmalar nedeniyle biz bankadan bu promosyon sözleşmesinin güncellenmesini talep ettik. Banka ağırdan aldı. Taleplerimize yanıt vermedi. Biz banka şubesi önünde eylem yapınca bize yazılı bir yanıt verdi. Bize sözleşmeyi güncellemeyeceklerini bildirdiler" ifadelerini kullandı.
'Hukuki süreç başlatacağız'
Bankanın sözleşmeyi güncellemeyi reddetmesiyle bankaya karşı bir dizi karar aldıklarını açıklayan Güneş, "Hakkımızı örgütlü gücümüzle alacağımızı ilan ettik. Sendika olarak hukuki yollara da başvuracağız. Diyarbakır merkez 4 ilçesinde, bu promosyon ücretinden etkilenen 18 bin eğitim emekçisinden bahsediyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü de bankayla bir görüşmede bulunduk ama banka hala, kendi şartlarını, kendi istediği meblağı dayatan noktada, uygun gördüğü ay süresince bir teklifte bulundu. Biz de eğitim emekçilerinin haklarını, menfaatlerini korumak adına bu teklifi kabul etmedik. Bundan sonrası için hem hukuki süreci yürüteceğiz hem de üretim ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak bankaya karşı adımlar atacağız." diye konuştu.
Bankayla tüm işlemleri durdurma kararı
Bankaya karşı atılacak adımlar hakkında bilgi veren Güneş, "Nedir bu atacağımız adımlar? Maaş aldığımız bu bankaya ait kredi kartlarımızı, otomatik ödeme talimatlarımızı iptal edeceğiz, ek hesaplarımızı kapatacağız. Maaşlarımız bankaya yatırıldığı gibi başka bankaya transfer edeceğiz. O bankadan kredi çekmeyeceğiz, para transferleri gerçekleştirmeyeceğiz. Banka promosyon hakkımız olan bedelli bize ödeyene kadar böyle bir süreç yürüteceğiz" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.