Diyarbakır Sur PTT binasına esnaf sahip çıktı

Diyarbakır Sur PTT binasına esnaf sahip çıktı
Diyarbakırın merkez Sur ilçesi Yenikapı sokaktaki esnaflar tarihi Balıkçılarbaşı PTT Şubesi binasının kafe yerine, Sinema Müzesine dönüştürülmesini istedi. Yenikapı sokak esnafı, tüm kesimleri bu tarihi mekanın rant uğruna peşkeş çekilmemesine karşı çıktı

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki 118 yıllık tarihi Balıkçılarbaşı PTT Şubesi binasının kafe yapılmak üzere kiraya verilmesi, PTT binasının bulunduğu Yenikapı sokaktaki esnafın tepkisine yol açtı. Yenikapı sokaktaki esnaf, tarihi binanın kafe için kiraya verilmesine tepki göstererek, karardan dönülmesini istediler.

ptt-binasina-esnaf-sahip-cikti1.jpg

Eliş: Bina müze olsun

Sur İlçesi Balıkçılarbaşı Semtinde, dört ayaklı minarenin de bulunduğu Yenikapı Sokak'ta 60 yıldır esnaflık yapan Halim Eliş, binanın kafe için kiraya verileceğine çok öfkelendiğini belirterek, "Burası sinema müzesi ya da tiyatro veya sanatsal etkinliklerin yapılacağı bir mekan olursa çok daha iyi olur. Dünyanın tarihi mekânlarından biri olan bu yer satılamaz ya da kiraya verilemez. Cumhuriyet ile yaşıt bir yer olan bu yapının altında tüneller var. Geçmiş yıllarda bu binada temizlik yapılırdı. Şimdi çöplük olmuş. Birileri bu yapının elden çıkarılması için elinden geleni yapıyor. Binanın bodrumları çöplükten geçilmiyor. Müze olmasını istiyoruz. Diyarbakırlı eski sanatçılar da buranın müze olmasını istiyor" diye konuştu.

Bağlam: STK’lar tarihi yapılara sahip çıksın

Sokak esnaflarından Zeki Bağlam ise, duyarlı yaklaşımından dolayı Tigris Haber’e teşekkür ederek, "Burası tarihi çok ama çok eski bir yer. Buranın halka açık bir yer olmasını herkes istiyor. Burada kime sorarsanız sorun herkes burasının vatandaşlarca rahatlıkla gezilebilecek bir olmasını ister. Çünkü nihayetinde burası halkın malı. Burayı birilerine peşkeş çekmenin bir anlamı yok. Burası müze ya da sanatsal etkinliklerin yapılacağı bir mekana dönüştürülebilir. Vatandaşların rahatlıkla girip gezebileceği bir yer olması daha iyi olur. Kafeye ya da restorana çevrildiğinde parası olanın girebileceği bir yer haline gelecektir. Böylesi elbirliği ile kültür bir mirasa sahip çıkmamız lazım. STK’lardan, DTSO ve TMMOB Mimarlar Odası bu konuda duyarlığını göstersinler. Bizi yalnız bırakmasınlar. Bu tarihi yapıya sahip çıksınlar" dedi.

ptt-binasina-esnaf-sahip-cikti2.jpg

Sevim: Çocukken PTT’nin bahçesinde top oynardım

İbrahim Yalaz adlı esnaf da, "Bu sokakta benim çocukluğum geçti. Çocukken bu tarihi PTT’nin bahçesinde top oynardım. Gözümü ilk açtığımda Postaneyi gördüm. Ben buranın PTT olarak devam etmesini ya da bir sinema müzesi yapılmasını isterim. PTT Şubesi’nin kapanması esnafları da mağdur eder. PTT’nin olması bu sokağa bir canlılık veriyor. Kafe olursa bu canlılık sona erecektir" ifadelerini kullandı.

Diyarbakırlı ses sanatçısı Mahsun Kırmızıgül'ün sosyal medya hesaplarından tepki gösterdiği PTT binasının kiraya verilmesine atıfta bulunan Yusuf Korkut ise konuşmak yerine Mahsum Kırmızıgül'ün, "Yıkılmadım ayaktayım" adlı türküsünü PTT binası kapısının önünde söyledi. Korkut'un bu türküsü, çevredeki esnaflar tarafından büyük alkış aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum