Diyarbakır Suriçi'ndeki evlerin akıbetini sordu!
TİGRİS HABER - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sur içi bölgesinde çatışmalarda yıkılan ve çoğu hak sahiplerine verilmeyen konutların akıbetini sordu. Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Sur içi bölgesindeki uygulamalarla ilgili sorduğu soruların yazılı olarak yanıtlamasını istedi.
Tanrıkulu, Sur içi ile ilgili soru önergesinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi;
“Diyarbakır Sur İlçesinde 2015 yılında yaşanan sürecin ardından ilçe sınırları içerisinde yer alan ve birçoğu Unesco Dünya Mirası listesinde olan tarihi yapılar, konutlar ve iş yerleri tahrip olmuş ve kentsel dönüşüme gidilmiştir. Bu süreçte birçok hak sahibi barınma sorunu yaşayarak mağdur olmuştur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm sonrası inşa edilen birçok taşınmazın açık arttırma usulüyle satışa çıkarılması planlanmaktadır. Bunun yanında taşınmazların satılacağı yurttaşlarda Diyarbakır nüfusuna kayıtlı olma şartı aranmamaktadır. Dolayısıyla taşınmazların satışında öncelik Diyarbakırlı vatandaşlarımıza verilmemiştir. Büyük mağduriyetler ve ağır insan hakkı ihlallerine maruz kalan Sur Halkı, bu satış işlemleriyle bir kez daha mağdur edilmektedir.”
Tanrıkulu, Bakana şu soruları sordu;
1. “Size evlerinizi geri vereceğiz” denilen mülk sahiplerine yeni yapıların verilmemesinin gerekçesi ve izahı nedir?
2. Mülk sahiplerinin mağduriyetleri giderilmediği gibi inşa edilen yeni yapıların Diyarbakır’ın dokusunu temsil eden Sur İlçesinde olması sebebiyle Diyarbakır’da ikamet eden yurttaşlarımıza uygun bedellerle satılmamasının gerekçesi nedir?
3. Kentin demografik yapısını değiştirmemek adına Diyarbakır’da ikamet eden yurttaşlarımıza satışı için mevcut çalışma var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?
4. Tüm bu planlamaların yanında önceki mülk sahiplerinin bu yeni yapılarda doğal hak sahibi olmaları sebebiyle kendilerine tahsis edilmesiyle ilgili mevcut çalışma var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?
5. Yeni yapıların eski mülk sahiplerine tahsis edilmesiyle ilgili bir çalışma yoksa Bakanlığınızca eski mülk sahiplerinin mağduriyetini tamamen karşılayacak bir planlama yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır? Mevcut planlama varsa, güncel akıbeti nedir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.