Diyarbakır Kulp’ta ipekböcekçiliğine destek

Diyarbakır Kulp’ta ipekböcekçiliğine destek
İpekböcekçiliği Geliştirme Projesi kapsamında hibe programına alınan Diyarbakır, Dersim ve Bingöl illeri proje üreticileri ile projelerin yürütüldüğü illerdeki koordinatörlere Kulp İlçesinde 23-25 Mayıs tarihleri arasında uygulama eğitimi verildi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Tarım ve Orman Bakanlığının Kulp ilçesindeki uygulamalı eğitim programına Tarım ve Orman Bakanlığı Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile Bakanlık ve İl Müdürlüğü teknik personeli katılım sağladı.

150 proje hazırladık, 9’u kabul gördü

Eğitim programında konuşan Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet, “Biz bu işi Türkiye’nin 1 numarası olarak devam ettirmek istiyoruz. Onun için çabamızı devam ettiriyoruz ve hiç geri kalmayacağız. Biz bu 2 bin üreticinin 5 bin, 10 bine varmasını istiyoruz. Tek ipek iplik çeken fabrika burada. Yaygınlaşırsa belki daha uygun imkânlardan koza buluruz, kapasitemizi artırırız, tam kapasiteyle çalışma imkânla buluruz. Geçen sene başlatılan ipek böceği yapım evleri bu işin ana damarı. Üreticilerimiz gerçekten alana ihtiyaç duyuyorlar. Geçen sene burada 150’ye yakın proje çıkardık. Bakanlıktan 9 tanesi kabul gördü. Besleme evleri konusunda ilçemiz biraz pozitif ayrımcılığa tabi tutulursa biz çok memnun oluruz. Oralarda üreticilerimiz çok etkin değerlendireceklerdir.” dedi.

Çok değerli bir çalışma

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse ise, “Üretimin en çok nerelerde yapıldığı konusu gündeme gelince bana ipekböcekçiliği bakımından Diyarbakır Kulp ilçesi ilk sırada denildi. Açıkçası çok şaşırmıştım. Onun için programlar başlayınca ilk gitmek istediğim yer ipekböcekçiliği konusunda Diyarbakır’dı, nasip oldu. Dün buraya geldik üreticilerimizi yerlerinde ziyaret ettik ve gerçekten çok memnun kaldım. Çok değerli, çok önemli bir iş yaptıklarını burada tekrar görmüş oldum. Benim için de çok güzel bir deneyim oldu.” dedi.

ipekbocekciligi-tigris.jpg

Kulp ilçesi bir okul gibi

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise, Kulp İlçesinin İpekböcekçiliğinde bir okul olduğunu, Türkiye’nin en önemli noktalarından bir tanesi olduğunu, toplumsal hafızanın oluştuğu, geleneksel olarak yıllardan beri süregelen altyapının oluştuğu bir belde olduğunu dile getirdi.

Atalar şöyle devam etti; “İpekböceğinin yapıldığı yerlerin herkes tarafından görülmesi, bilinmesi lazım. Türkiye’de ipek ipliğin, kozanın en fazla Kulpta üretildiğini söyleyince insanlar şaşırıyorlar, hele ki gelip buradaki tesisleri ve üretim şekillerini gördükleri zaman bu şaşkınlıklarını ifade ediyorlar. O yüzden ne kadar insan gelip burayı görürse ipekböcekçiliği o kadar değer kazanır, o kadar da üretim artar. İpek ipliği üretiminde istediğimiz noktanın çok altındayız. Dolaysıyla önümüzde çok büyük bir alan var. Bizim bu alanı doldurmamız gerekiyor. İthalatı azaltıp, bunu yerli imkânlarla karşılamamız çok önemli. 2013 yılında Kalkınma Bakanlığının destekleriyle Ağaçlı Beldesinde kurduğumuz tesis bunun fitilini ateşledi. Şimdi üretilen ürünün işlenmesi ve pazara arz edilmesi önemli bir olay. En büyük dönüm noktalarından bir tanesi o oldu. Ortadoğu ve Avrupa’daki tek ipek iplik üretim fabrikası burada. Bunun desteklenmesi lazım. İlçe Kaymakamımıza buradan teşekkür ediyorum. Hem kaymakamlığın hem de belediyenin bütün imkânlarını ipekböcekçiliği için seferber ediyor.”

Uygulamalı eğitim konuları

Uygulama eğitimi kapsamında katılımcılara; ipek böcekçiliğinde yumurta temini, bakım besleme, hastalıklar, koza hasadı konularında işletmelerde yerinde uygulamalı eğitimler verildi. Uygulama eğitimi, yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin akabinde sertifika dağıtım töreni ile tamamlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.