Diyarbakır esnafı af bekliyor
Piyasadaki zamların sorumlusunun esnaf ve sanatkâr olmadığı değerlendirmesinde bulunan Kürt esnaf, yeni çözüm önerileri sunulmadığı takdirde kendilerini zor günlerin beklediğini belirtiyor.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, döviz kurlarındaki dalgalanmayla birlikte piyasada ciddi bir güvensizliğin oluştuğunu belirtti.
Ebedinoğlu, “Döviz kurlarındaki artışlar bugün olmasa bile işetmelere 4-5 ay sonra yansıyacaktır. Henüz işin başındayız ve bu, sadece 2-3 aylık bir süreçtir. Eğer ciddi önlemler alınmaz ve dalgalanma devam ederse önümüzdeki aylarda işten çıkarmalar ve kapanmalar artabilir. Umarız bir an önce tedbirler alınır. Ayrıca artışların ardından yapılan yüzde 10 indirimin de hiçbir karşılığı yok, bu daha çok büyük firma ve markalara yaramaktadır” dedi.
ESNAFININ BEKLENTİLERİ
Ebedinoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından başlayan çatışmalı sürecin Kürt illerindeki ekonomiyi ciddi tahribata uğrattığını ifade ederek, “Yeni yeni o yaralar sarmaya başlanmışken, bu dalgalanmanın gelmesiyle beraber bölge ekonomisi yine ciddi sorunlar yaşamaya başladı” şeklinde konuştu.
Kürt illerindeki ekonominin küçük esnaf üzerinden ayakta durduğunu belirten Ebedinoğlu, sadece Diyarbakır’da 80 - 100 bin kişinin küçük esnaf bünyesinde çalıştığını vurguladı. Küçük esnafın bölgenin “lokomotifi” olduğunu sözlerine ekleyen Ebedinoğlu, şöyle konuştu:
“Durum böyleyken, çekinden senedinden dolayı birçok esnaf ve tüccar bankalar nezdinde sicilli duruma düştü. Bundan dolayı düşük faizli kredilerden çok azı yararlanabiliyor. Banka sicilleri, sicil affına rağmen silinmiyor. Mutlaka kapsamlı bir sivil affın çıkması gerekiyor.
2017’de bir sicil affı çıktı, ama istediğimiz gibi olmadı. Bu affı uygulamayan bankalar üzerinde ciddi yaptırımların olması gerekmektedir. Şu anda döviz dalgalanmasıyla birlikte dosya bankalarda bekliyor. 3 bin 200 dosya bankalarda kredi almayı bekliyordu ama gelen para çok çok sınırlı.”
TÜİK VERİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 6, 30 arttı.
TÜFE’de 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,75 artış gerçekleşti.
Aylık en yüksek artış yüzde 11,41 ile ev eşyası grubunda oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 9,15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,42, eğlence ve kültürde yüzde 6,62 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,40 artış gerçekleşti.
ABD’YLE KRİZ VE DOLARDAKİ YÜKSELİŞ
ABD ile Türkiye arasında yaşanan Rahip Andrew Brunson krizinin ardından iki ülke arasındaki karşılıklı vergi yaptırımları döviz artışına neden olmuş ve Dolar/TL 7, Euro/TL ise 8’i geçmişti.
Brunson, 12 Ekim’de İzmir’de görülen davada serbest bırakılmıştı. Bu gelişmeyle birlikte döviz, son iki ayın en düşük seviyesine gerilerken, yapılan zamlar geri çekilmedi. (K24)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.