Diyarbakır Eğitim-Sen’den ücretli öğretmenler için çağrı
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER- Eğitim-Sen Amed 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinin 5 Aralık’tan bu yana yatırılmamasına tepki gösterdi. Kılıç, yaşanan bu gecikmenin, zaten güvencesiz olan ücretli öğretmenlerin çalışma koşullarını daha da zorlaştırdığını ve ciddi mağduriyetlere yol açtığını söyledi.
Eğitim-Sen Amed 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, yaptığı açıklamada, “Her fırsatta bütçeden ‘aslan payı’nı eğitime ayırmakla övünen siyasi iktidar, binlerce ücretli öğretmenin 5 Aralık’ta yatması gereken ek ders ücretlerini 10 günden fazla bir süre geçmesine rağmen hala yatırmamıştır. Bu durum, çok sayıda öğretmen arkadaşımızın mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır” dedi.
“ZATEN DÜŞÜK ÜCRETLERLE ÇALIŞTIRILIYORLAR”
Kılıç, ücretli öğretmenlerin zaten düşük ücretlerle çalıştıklarını ve sigorta primlerinin yalnızca çalıştıkları günler üzerinden yatırıldığını vurguladı. Kılıç, Ek ders ücretlerinin zamanında ödenmemesinin, ücretli öğretmenlerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekti. Ücretli öğretmenlerin kira, faturalar gibi temel yaşam giderlerini karşılamakta zorluk yaşadığını belirten Kılıç, “Ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret almaktadırlar ve bu ücretlerin ödenmemesi, öğretmenlerin ekonomik olarak zor durumda kalmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM-SEN’İN TALEPLERİ
Eğitim-Sen olarak, ücretli öğretmenlerin yaşadığı bu mağduriyetlerin son bulması için adımlar atılması gerektiğini belirten Kılıç, öncelikli taleplerini şu şekilde sıraladı:
Ücretli öğretmenlik sistemine son verilmesi ve tüm öğretmenlerin güvenceli kadrolu olarak istihdam edilmesi, Ek ders ücretlerinin zamanında ödenmesi, Öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hak kayıplarının önlenmesi”
Kılıç, ayrıca her yılsonunda ve başında benzer sorunların yaşanmasının düşündürücü olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek, bu gecikmelere bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade etti.
EĞİTİM KALİTESİ İÇİN ÖĞRETMENLERİN HAKLARININ KORUNMASI ŞART
Kılıç, eğitimde nitelikli bir sürdürülebilirlik için öğretmenlerin haklarının korunmasının, eğitim sisteminin kalitesinin artırılmasının temel şartlarından biri olduğunu söyledi. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarla uğraşmak zorunda kalmaması gerektiğini belirten Kılıç, “Eğitim emekçileri, hak ettikleri ücretlerin geç ödenmesi gibi sorunlarla karşılaşmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu sorunları kalıcı olarak çözmek için somut adımlar atmalıdır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.