Diyarbakır çocuk hastanesi TBMM gündeminde
TİGRİS HABER - Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, soru önergesinde gerekçelerinde şu görüşlere yer verdi;
“Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası AMED Şubesinin 28 Eylül 2023 tarihinde kamuoyuna yaptığı yazılı bilgilendirmede Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işletilmediğini, İSG risk değerlendirmesine göre barındırdığı kimyasal, fiziksel, biyolojik ve psikolojik riskler nedeniyle çok yüksek riskli işyeri sınıfında yer alan hastanede 1500 sağlık emekçisinin çalıştığını, 250 çalışan için 1 tam zamanlı İSG Uzmanı görevlendirilmesi yapılması gerekirken hastanede sadece 1 görevli İSG Uzmanın bulunduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca her çalışan için 40 dakika aylık İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları yapılması gerekirken bu sürenin hastanede çalışan her bir kişi için 1 saniyeye bile denk gelmediğini, her ay toplanması gereken İSG kurulunun ise 16 ayda sadece 3 defa toplantı yaptığını, sendikanın görüş ve önerilerini almadığı ve toplantı tutanaklarının tutulmadığını belirtmişlerdir. Ocak ayında yapılan toplantının ise 15 dakika sürdüğünü, sendika temsilcilerine geçmiş aylarda yapılmayan toplantılara ilişkin hazırlanan belgelerle toplantıların yapılmış gibi gösterilmeye çalışıldığını, bu durumun sendika tarafından idareye bildirilmesine rağmen herhangi bir sonuç alınamadığını belirtmektedirler.
Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde yaşanan sorunlardan da bahsedilen açıklamada, asansörlerin uzun süre arızalı olduğu, ısıtma ve soğutma sistemlerinin aktif olarak kullanılmadığı, giyinme ve dinlenme alanlarının ergonomik olmadığı, iş yükü ve angaryanın sürekli arttığını, hemşirelerin çalışma koşullarının giderek ağırlaştığı, hemşirelerin eczaneye gidip ilaç getirmeye zorlandığı, kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğu, kemoterapi ilaç hazırlama ünitesinin çalışan sağlığı için uygun olmadığı, çalışanlara yönelik sağlık taramalarının yetersiz olduğu, liyakatsizlik, adam kayırmacılık, mobing ve diğer sorunların uzun süredir devam ettiği belirtilmektedir.”
Milletvekili Eren, Bakana şu soruları sordu;
- Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işletilmediği yönündeki SES AMED Şubesinin yapmış olduğu açıklamalara ilişkin bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?
- Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde kaç sağlık emekçisi çalışmaktadır?
- İlgili hastanede kaç tam zamanlı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı çalışmaktadır? Bu sayı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına uygun mudur? Değilse buna ilişkin bakanlık olarak ne yapacaksınız?
- İlgili hastanede her çalışana kaç dakika İş Sağlığı ve Güvenliği uygulaması yapılmaktadır? Bu süre yeterli midir?
- İlgili hastanede her ay toplanması gereken İSG kurulunun 16 ayda toplanması gerekirken yalnızca 3 defa toplandığı, yapılmayan toplantılar için yapılmış gibi evrak hazırlandığı iddiaları doğru mudur? Bakanlık olarak bu konun araştırılması için bir müfettiş atayacak mısınız?
- İlgili hastanede asansörlerin sürekli arızalı olmasının gerekçesi nedir? Buna dair denetimler ne sıklıkla yapılmaktadır?
- İlgili hastanede ısıtma ve soğutma sistemlerinin aktif kullanılmadığı, iş yükü ve angaryanın sürekli arttığı, hemşirelerin koşullarının giderek ağırlaştığı, hemşirelerin eczaneye gidip ilaç almaya zorlandığı, çalışanlara yönelik sağlık taramalarının yetersiz kaldığına yönelik bakanlığınıza ve ilgili birilere şu ana kadar kaç şikâyet başvurusu olmuştur? Bu başvurulardan kaçına ilişkin işlem yapılmıştır?
- İlgili hastanede sağlık çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan hastane idaresi ve ilgili kişiler hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.