DİSK: Diyarbakır’daki belediye işçileri ayrımcılıkla karşı karşıya
TİGRİS HABER - DİSK Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 ve 2 no’lu şubeleri, hayat pahalılığı, zamlar ve yüksek faturalara dikkat çekmek üzere basın açıklaması yaptı. Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen sendika üyelerine destek için CHP, HDP, TİP ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
Gelir eşitsizliği
Açıklamayı yapan Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı Kamuran Taş, Türkiye’nin ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya olduğu söyledi. Taş, sendikal hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı demokrasinin askıya alındığına dikkat çekerek, “Bu yönetim anlayışının ekonomik alandaki tezahürü ise; üretmeyen, istihdam yaratmayan, dışa bağımlı sermaye yanlısı politikalar olurken, kamu kaynakları ise bir avuç sermaye çevresine peşkeş çekiliyor. Bunun işçi sınıfı açısından sonuçları ise bölüşümde adaletsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluk olmuştur” denildi.
Buna dur demek ortak sorumluluğumuzdur
Taş, AK Parti hükümetinin yönetiminde Türkiye’nin sürekli bir kriz halinde olduğu belirterek, “Bu kriz koşullarında sermaye çevreleri yüksek karlar açıklamaktadır. Kur garantili TL mevduat hesabı aldatmacası ile zenginlere kaynak transferi yapılırken, faizden para kazanan bankacılık sektörü ve finans kapital rekor karlara kavuşmuştur. Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir. Buna dur demek tüm emek ve demokrasi güçlerinin ortak sorumluluğudur.”
Belediye çalışanlarına yapılan zam eridi
Belediyelerde çalışan işçilere yapılan zammın günden güne eridiğini belirterek artan hayat pahalılığı karşısında ücretlerde iyileştirmeler yapılmasını gerektiğini söyleyen Taş, “Belediye işçileri bugün birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve dışında tutuluyor. Bunun en son örneği kamu işçilerine yapılan ek %2,5’lik iyileştirme zammıdır. Kamu hizmetleri bir bütün olup, merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları (işçi/memur) eliyle yürütülür. Kamu çalışanlarının işçi ya da memur, merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem Hükümet hem de belediye işverenleri sorumludur. Belediye Şirket işçilerinin Kadro ve İlave Tediye Hakları Verilmelidir. 696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken, belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisine ayrımcılık yapılmasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmeli ve ilave tediye hakları ise derhal verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.