DEDAŞ çiftçileri borç kıskacına aldı!

DEDAŞ çiftçileri borç kıskacına aldı!
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi’nde DEDAŞ tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı bulunan yaklaşık 3 bin çiftçiye binlerce TL'lik elektrik borcu çıkartıldı.

 İlçeye gelen 42 milyon TL'lik destekleme primi de Bakanlar Kurulu kararıyla tedbir konulan çiftçilere verilmezken, çiftçiler, arazilerini satmaları halinde bile kendilerine çıkarılan borcu ödemeye yetmeyeceğini belirterek, kararın geri alınması istiyor.

 

DİYARBAKIR’ın Bismil İlçesi’nde Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kaydı bulunan binlerce çiftçiye DEDAŞ'ın, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan ve elektrik borcu bulunan ya da bulunmayan yaklaşık 3 bin çiftçiye yüz binlerce TL elektrik borcu çıkardığı belirtiliyor. Çıkartılan bu borçlardan dolayı da Bakanlar Kurulu kararıyla ilçeye gelen 42 Milyon TL'lik destekleme primlerine de tedbir konulduğundan dolayı çiftçiler ikinci bir mağduriyetti yaşıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) sulu olarak kayıtlı bulunan çiftçilere otomatik olarak hesaplanan ve dönüm başı 380 TL'den başlayacak şekilde fatura kesiliyor. Bu şekilde çıkartılan elektrik borçlarına isyan eden çiftçiler, geçtiğimiz gün Diyarbakır-Batman karayolunu trafiğe kapatıp DEDAŞ'a yürümüşlerdi. Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilerin destekleme primlerine el konulma kararının sadece bölgedeki çiftçiler için çıkarıldığını öne süren çiftçiler, sulama kuyuları, elektrik trafosu, elektrik direkleri, hatları abone saatlerine kadar kendi imkanlarıyla yaptıklarını belirtirken, Türkiye'de de en pahalı elektriği satın aldıklarını kaydetti.

“Hükümet bu politikadan vazgeçsin”

Devletin DEDAŞ'ın tahsildarlığı görevine soyunduğunu belirterek, tepki gösteren çiftçilerden Abdul Kadir Avşar, 600 dönüm sulu arazisinin bulunduğunu ifade ederek devletin yapmış olduğu uygulamayla çiftçileri iflasa götüreceğini belirtti. Avşar, elektrik abonelerin dışında ekstradan yeni bir uygulamayla çiftçilere elektrik borcu çıkarıldığını söyleyerek, hükümetin çiftçiler üzerinde yürüttüğü bu kirli politikalardan derhal vaaz geçmesini istedi.

ÇKS sistemiyle kendisine 270 bin TL elektrik borcu çıkartıldığını söyleyen bin dönümlük arazi sahibi Abdulbaki Yıldırım isimli çiftçi, bu şekilde kendilerine çıkarılan borç miktarının arazileri satarak ancak iki yıl içerisinde ödeyebilecekleri bir tutar olmasına dikkat çekti.

“Yapılanlar tamamen haksız uygulamalardır”

Yıldırım, kendi imkanlarıyla üç adet sulama kuyusunu açarak bu kuyulara elektrik aboneliği yaptığını ve tüm faturaları düzenli olarak ödemesine rağmen DEDAŞ'ın ikinci kez elektrik faturasını tahsil etmeye çalıştığını söyledi. İlçede birçok çiftçinin akarsuyla veya motorla arazisini suladığı halde kendilerine elektrik borcu çıkarıldığını söyleyen Yıldırım, "Bu yapılanlar tamamen haksız bir uygulamadır. Bu yaklaşımla bölgede yeni bir fitnenin kapısını açmaya çalışmaktalar. Gelip bu çiftçinin durumunu yerinde inceleyip baksınlar çiftçi ne kazanıyor. Zararı ne bunu tespit edip buna göre bir uygulama yapsınlar" dedi.  

“Kullanmayana bile elektrik borcu çıkartıldı”

300 dönümlük arazisi için 139 bin 500 TL elektrik borcu çıkartılan çiftçi Mehmet Tekin ise, bu uygulamayla arazilerini süremeyeceklerini ve arazilerini satmak zorunda kalacaklarını belirterek, uygulamanın hiçbir hukuki dayanağına dikkat çekti. Hiç elektrik kullanmayan çiftçilere bile elektrik borcu çıkartıldığını aktaran Tekin, "Birçok çiftçimiz tarlalarını sulama ihtiyacını bile duymadı. Çünkü yağışlar fazlasıyla yeterliydi. Adana'da elektrik kilovat çiftçilere 48 kuruşla satılırken bize 110 kuruştan satılmaktadır. Hükümet bölgeler arasında ayrım yapmaktadır. Bölgedeki çiftçilere dönük özel bir uygulamadır. Bu kabul edilir bir durum değildir" dedi.

“Bölge ciddi bir iflasın eşiğine getiriliyor”

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı bulunan ve elektrik aboneliği bulunan, bulunmayan tüm çiftçilere elektrik borcu çıkarıldığını belirten Bismil Ticaret ve Sanayiciler Oda Başkanı Erdal Avşar, çiftçilere dönük haksız bu uygulamayla bölgenin ciddi bir iflasın eşliğine götüreceğine dikkat çekti. Çiftçilerin zaten çevresine borçlu olduğunu söyleyen Avşar, borçlardan dolayı destekleme primlerine de el konulmasıyla birlikte çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti. Avşar, hiçbir devletin kendi vatandaşına böylesi bir kötülük yapmayacağını belirten Avşar, "DEDAŞ'ın çiftçilere gönderdiği yazıda ayın 29-30 tarihlerinde ödenmesi beklenen tarım destekleme primlerine Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilerin paralarına el konulacağı belirtiliyor. Bu kararın mutlaka geri çekilmesini istiyoruz, aksine çiftçilerle birlikte tüm sanayiciler ve esnaflarımız tamamen iflas edecektir" diye konuştu. (diha)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.