Çocuk yaşta terk etti, döndü, yönetimde yer

Çocuk yaşta terk etti, döndü, yönetimde yer
- Şırnak'ta farklı kesimlerin sesi ve adresi olduğunu gösteren BDP, Avrupa'ya göç etmeden önce yıllarca bölgede siyaset yapan ve kentlerin yönetiminde yer alan Süryani yurttaşlara tekrar umut kaynağı oldu.

ŞIRNAK Çocuk yaşta ailesi ile birlikte terk etmek zorunda kaldığı İdil'e yıllar sonra geri dönen Süyani yurttaş Gebro Tokuş isimli Süryani yurttaş Belediye Meclis üyesi olarak yönetimde yer aldı.

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde, 30 Mart yerel seçimlerini büyük bir oy farkıyla kazanan BDP'li seçilmişler, mazbatalarını alarak görevlerine başladı. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 72 oy alan BDP, son seçimlerde oyunu artırarak, ilçedeki oyların yüzde 79'nu almayı başardı ve 15 kişilik Belediye Meclis üyelerinden 14'ünü kazandı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Meclis'te, 5 kadın ve bir de Gebro Tokuş isimli Süryani yurttaş yerini aldı. Uzun yıllar ilçenin yönetiminde yer alan ve aktif siyaset yürüten Süryani yurttaşların maruz kaldıkları baskılar sonucu Avrupa ülkelerine göç etmesinin ardından ilçede sayıları bir elin parmaklarıyla sayılacak kadar azalan Süryani yurttaşlar, Tokuş'un seçilmesiyle birlikte yıllar sonra ilçe yönetiminde temsil edilmenin mutluğunu tekrar yaşamaya başladı. 

Aslında Süryani bir yerleşim merkezi olan ve ilk ismi Süryanice Hazak olan ilçede, belediye başkanlık görevini 1943-1944 yılları arasında Süryani cemaati Papazı Cercis Abullahad (Habib Kayar) yaptı. Daha sonra sırasıyla 1946-1960 Hanna Saliba Kete (Aksungur), 1963-1966 Efram Murat Hannoucehe ve son olarak 1966-1977 Şükrü Hanna Sefer (Tutuş) ilçede bu görevi yürüttü. Siyasetçi kimliğiyle tanınan ve Süryani cemaatinin önde gelen isimlerinden eski Belediye Başkanı Şükrü Tutuş'un 1994'te, faili meçhul bir cinayet sonucu yaşamını yitirmesi sonrası Süryani yurttaşlar kentin yönetiminde yer alamadı.M.Zeki Çiçek(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.