Cizre'de çıkan kemikler iki aileye umut oldu!

Cizre'de çıkan kemikler iki aileye umut oldu!
Şırnak Cizre'de, geçtiğimiz günlerde defin için yapılan kazıda çıkan cenaze kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, yakınları katledilen ve gözaltında kaybedilen iki aile, cenazenin kendilerine ait olabileceği ihtimali üzerine Cumhuriyet Sav

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir yurttaşın cenazesi için yapılan mezar yeri kazısında bir kişiye ait cenaze bulundu. Cenazenin üzerinde PKK'lilerin giydiği kıyafet ile ayağında mekap ayakkabısı bulunan cenaze, kimlik tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Bulunan bu cenazenin kimliği tespit edilmeye çalışılırken, yakınları kayıp olan kimi aileler de bulunan cenazenin kendi yakınlarına ait olabilme ihtimali nedeniyle harekete geçti.

'Babamın cenazesini bile sahiplenemedik'

Cizre'de, 1993 yılında bir eve yapılan silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren PKK'li Abdullah Kulja'ın oğlu Bilal Kulja ile 1993 yılında İdil'e bağlı Aslantepe (Kovex) Köyü'nde gözaltında kaybedilen Mehmet İlbasan'ın eşi Kadire İlbasan, cenazenin kendilerine ait olma ihtimali üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Ailelerden kan örnekleri alınırken, önümüzdeki süreçte bulunan cenazenin kimliğinin tespit edilmesi bekleniyor.

Babasının polisler tarafından katledilerek cenazesinin götürüldüğünü söyleyen Bilal Kulja, eve gerçekleşen baskın sırasında, babasıyla birlikte bir PKK'nin daha katledildiği bilgisini paylaştı. Kulja, baskın sırasında evin yerle bir edildiğini söyleyerek, babasının o evde bulunduğunu bildiklerini, ancak o dönem devlet eliyle hayata geçirilen baskılardan dolayı kimsenin cenazesine sahip çıkamadığını kaydetti.

'Babamın mezarını bulmak istiyorum'

Yıllar sonra babasının mezarı başında dua okumak istediğini söyleyen Kulja, "Mezarlıkta bulunan cenazenin babama ait olabileceğini düşünerek, savcılığa kan örneği verdim. Yaşanan bunca acıdan sonra babamın kemikleri yada mezarını bulmak istiyorum" diye konuştu. Cizre'deki çeşitli kazılarda çıkan tüm cenazeler için de kan örneği vererek başvuruda bulunduğunu aktaran Kulja, "Yaklaşık yedi ay önce Cizre Asri Mezarlığı'nda yine elbiseler ile gömülü iki ceset bulunmuştu. Bunun içinde başvuruda bulunduk. Ancak bu güne kadar herhangi bir neticeye ulaşamadık" dedi.

'JİTEM gözaltına aldı'

Cenazenin kendilerine ait olabileceği ihtimali üzerine başvuru da bulunan bir diğer aile ise 1993 yılında İdil'e bağlı Aslantepe (Kovex) Köyü'nde faili meçhul bir şekilde kaybettirilen Mehmet İlbasan'ın ailesi. İlbasan, Cizre'ye alacaklarını tahsil etmek için evden çıktığı bir sırada "milis" olduğu iddia edilerek, JİTEM tarafından gözaltına alındı ve sonrasında da kendisinden bir daha haber alınamadı. Eşinin JİTEM tarafından kaçırılarak katledildiğini söyleyen Kadire İlbasan, sonrasından koruculardan eşinin katledilerek Cizre Asri Mezarlığı'nda gömüldüğü bilgisini öğrendiklerini söyledi. İlbasan, bu bilgi üzerine geçtiğimiz günlerde mezarlıkta bulunan cenazenin eşine ait olabileceği ihtimaline karşı başvuru da bulunduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.