Çınar’da bombalı saldırı: 6 ölü 39 yaralı

Çınar’da bombalı saldırı: 6 ölü 39 yaralı
Diyarbakır Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bomba yüklü kamyonetle yapılan saldırıda 2 bebek, 1 çocuk, 1 kadın, 1 polis ve 1 vatandaş yaşamını yitirirken, 39 kişi yaralandı. 1.5 ton patlayıcı kullanılarak yapılan saldırıyla ilgili 2 şüpheli gözaltına alınd

Diyarbakır merkezine en yakın, en küçük ve olaylardan kısman uzak olan Çınar İlçesi bomba saldırısıyla sarsıldı.

1-(1)-002.jpg

Örgüt mensupları önceki gece saat 23:30 sıralarında Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına bomba yüklü kamyonetle saldırı gerçekleştirdi. 

1-(2)-004.jpg

Zemin katı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve üst katları lojman olarak kullanılan 4 katlı binayı havaya uçurmayı amaçlayan örgüt mensupları, RDX, C-4 , A-4 plastik patlayıcı ve etkisi fazla olsun diye amonyum nitratla güçlendirilmiş ‘patlayıcı kokteyli’ hazırladı. Kamyonetle emniyet binasının arka kısmına getirilen bomba yüklü araç infilak ettirildi.    

1-(3)-001.jpg

Patlama ilçede adeta 5 şiddetinde deprem etkisi yarattı. Diyarbakır merkez, Bismil, Mazıdağ ve Batman’dan hissedildi. Saldırıyı gerçekleştiren örgüt mensupları, yaralılara müdahaleyi önlemek ve takviye kuvvet gelmesini engellemek amacıyla eş zamanlı olarak İlçe Jandarma Komutanlığı, Kaymakamlık ve polis noktalarına taciz ateşi açtı.

1-(4)-005.jpg

CEHENNEME DÖNDÜ

Patlama sonrası güvenlik güçleri ve örgüt mensupları arasında 30 dakikalık çatışma yaşandı. Bu esnada içinde yaralıların bulunduğu emniyet binasında yangın çıktı. Polis, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve AFAD ekipleri, adeta cehennemi andıran alev ve toz dumanları arasında yaralıları hızlı bir şekilde çıkardı.  Yaralılar bölgeye sevk edilen 40 ambulansla Diyarbakır Askeri Hastanesi, Dicle Üniversitesi ve Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine taşındı. İlçe Emniyet Amirliğine yönelik olarak düzenlenen patlayıcı yüklü araçla yapılan saldırıda; lojmanda ikamet eden 6 polis ve 8 polis yakını yaralandı. Yaralı polislerden Cengiz Başaran’ın 2 ay önce Kaymakamlıkta şef olan eşi Esra Köse Başaran hayatını kaybetti. Polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi şehit olurken,  7 aylık kızı Mevlüde İrem Çiftçi yaşamını yitirdi.

1-(5)-003.jpg

2 KATLI EV ÇÖKTÜ

Patlama etkisiyle Açıkgöz ailesinin kaldığı 2 katlı ev çöktü. Üst kattaki dairede oturan Nizam Açıkgöz kendi çabalarıyla çıkıp 4 çocuğundan 2’sini kurtarmayı başardı. AFAD, İtfaiye ve UMKE kurtarma ekipleri yaptıkları çalışma sonrası evin enkazında; Nizam Açıkgöz’ün eşi Ayşe ve 1 çocuğunu kurtardı.

1-(6)-004.jpg

BUSE, ‘BABA’ DİYE ÇIKTI

Yıkılan evin önünde çığlık atan Halime Açıkgöz isimli yaşlı kadın, ‘Çocuklarım taşların altında kaldı’ diye feryat etti. Evin enkaz altında Lokman ve Şükran Açıkgöz ile 4 çocuklarının olduğu bilgisi üzerine ekipler çalışmalarını burada sürdürdü. Yapılan 4 saatlik kurtarma çalışmasının ardından, anne Şükran, çocukları Buse ve Alper sağ çıkarıldı. Baba Lokman ile 1 yaşındaki Ecrin ile oğlu 8 yaşandaki Murat Alper Efe’nin cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerin kurtardığı 5 yaşındaki Buse Açıkgöz, babasının cansız bedenini görünce ilk sözleri ‘Baba, baba’ diye bağırıp ağladı, fenalaşan küçük Buse’yi kurtarma görevlisi sakinleştirdi.

1-(7)-004.jpg

TAHRİBAT GÜN AĞIRINCA ORTAYA ÇIKTI 

Diyarbakır Valiliği, terör saldırısında 6 kişinin hayatını kaybettiği 39 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

1-(8)-002.jpg

Patlama etkisiyle bomba yüklü araç 1 kilometrelik alana parçalar halinde yayıldı. Patlama etkisiyle 2-3 metre derinliğinde dev çukur oluştu, Emniyet Müdürlüğü binası, çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale geldi. Oluşan basınç etkisiyle 3 ev harabeye dönüştü, yüzlerce ev, işyeri, ve aracın camları kırıldı. İlçedeki ev ve işyerlerinin yüzde 80’ı etkilendi. Patlama etkisiyle Zübeydee Hanım Ana Okulu, İmam Hatip Lisesi, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu, Müftülük, İlçe Kaymakamlığı ve Yeşil Camisi büyük hasar gördü. Eğitim öğretimin yapılmadığı ilçede vatandaşlar hiç unutamayacakları kötü bir gün yaşadı. Yaşanana felaket sonrası geceyi karanlıkta endişe içerisinde geçiren halk deyim yerindeyse ‘kıyameti’ yaşadı. Gün ağardığında yaşanan felakat ortaya çıktı. Evleri ve işyerleri zarar gören vatandaşlar ölüm haberleri duyunca adeta isyan etti.

1-(9)-002.jpg

YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Saldırıda, polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi şehit olurken, şehidin 4 yaşındaki kızı Mevlüde İrem Çiftçi hayatını kaybetti. Aynı aileden baba Lokman Açıkgöz ile çocukları Murat Alper Açıkgöz ve Ecrin Açıkgöz’ün yaşamını yitirdiği patlamada, polis eşi Esra Köse Başaran da hayatını kaybetti.

1-(10)-003.jpg

Saldırıda, polis memurları L.K., C.B., H.Ö., M.G., Y.K., F.Y., polis eşleri, çocukları, yakınları M.T., İ.B., İ.Ç., N.G., Z.T., S.T., Y.T.B. ve E.G. ile vatandaşlar A.U., N.U., A.A., A.Ö., N.Ö., Ş.Ö., Ç.Ö., İ.A., Ü.A., B.A., S.E.A., A.C., S.C., E.Ö., İ.A., Ö.S.Y., S.G., M.B., A.D., R.D., E.D., U.N. A.Y., Ş.A. ve Y.A. yaralandı. Yaralılardan 10’unun çocuk olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı da öğrenildi.

Haber: İlyas AKENGİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.